Koalicija NADA: Smanjiti akcize na struju i gorivo, povećati porez na kladionice 1Foto: R. Balać

Koalicija NADA predložila je Vladi Srbije da ukine akcize na struju i smanji akcize na gorivo kako bi ublažila novi cenovni udar koji će uslediti sa očekivanim poskupljenjem energenata.

U saopštenju koalicija NADA, koju čini POКS, DSS i 23 udruženja građana  navodi da je međugodišnja inflacija u septembru dostigla 5,7 odsto, dok su cene nekih osnovnih životnih namirnica povećane za čak 50 odsto, pa smatraju da bi nova poskupljenja dodatno umanjila kupovnu moć građana, a deo njih bi gurnula u siromaštvo.

„Poslednji je trenutak da država prestane da bude posmatrač ubrzavanja inflacije i da se uključi u njeno smirivanje usvajanjem mera fiskalne i monetarne politike. Zarad zaštite standarda stanovništva predlažemo Vladi da usvoji dve konkretne izmene Zakona o akcizama – smanjivanje akcize na gorivo koja je sada među najvišim u Evropi i ukidanje akcize na električnu energiju“ istakao je predsednik DSS Miloš Jovanović.

Predsednik POКS Žika Gojković dodao je da bi Vlada trebalo dodatno da oporezuje igre na sreću, kladionice i njihovo reklamno oglašavanje kako bi nadomestila pad prihoda usled smanjivanja i ukidanja akciza.

„Ne sme se teret krize preliti na građane dok se privilegovan krug ljudi bogati, pri tome popularišući poroke poput kockanja“ poručio je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari