Kocijančić: EU primila k znanju odluku o Haradinaju 1Foto: Fonet/TVFonet

Evropska unija prima k znanju odluku nezavisnog francuskog sudstva o Ramušu Haradiju, izbliza je pratila razvoj situacije od njegovog hapšenja 4. aprila, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič za Novosti.

Ona je, odgovarajući na pitanje o pretnjama Ramuša Haradinaja upućenih premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, kao i poziv Rusije Briselu i SAD da „obuzdaju svoje štićenike“ sa Kosova, rekla da „izjave koje mogu da se interpretiraju kao političko mešanje u susedne zemlje ne doprinose izgradnji dobrosusedskih odnosa i izlažu region riziku zapaljive retorike“.

EU očekuje od svih u regionu da nastave da grade konstruktivne i kooperativne odnose, kao i da intenziviraju rad na odgovarajućim reformskim programima da bi napredovali na putu evropskih integracija, rekla je Kocijančič.

Prema njenim rečima, Evropski savet je ponovio svoju podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona.

Kocijančič je navela da EU dosledno podržava principe pomirenja i nastavlja da bilateralno radi sa svim partnerima u regionu na njihovom evropskom putu i ka bližoj i efikasnojoj regionalnoj saradnji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari