Koha: Tramp priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma Srbije i Kosova 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Predsednik SAD Donald Tramp priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između predsednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića, piše danas prištinski list Koha ditore.

Ovome je prethodio susret predsednika Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana, kao ni pregovaračka ekipa i Vlada Kosova, dodaje Koha.

Poznavaoci tog procesa ocenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga.

„Imajući u vidu složenost procesa postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, ovo je pitanje postala tema u okviru diplomatija SAD i Rusije“, kazao je za dnevnik politolog Krenar Šalja.

Međutim, prema njegovim rečima, to ne znači da pregovaračke ekipe obe strane neće imati uticaja u procesu.

Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore.

U decembru prošle godine predsednik SAD Tramp je uputio pisma predsednicima Kosova i Srbije i istakao mogućnost da se sa Tačijem i Vučićem sastane u Beloj kući u slučaju da postignu dogovor.

„Pozivam Vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite jedinstvenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma“, napisao je Tramp u pismu Tačiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari