Koliki je danas značaj 5. oktobra? 1Foto: EPA / AYPP / SS / kr

Danas se navršava 17 godina od demokratskih promena u Srbiji i rušenja režima Slobodana Miloševića. Petog oktobra 2000. godine više stotina hiljada ljudi protestovalo je u Beogradu zbog izborne krađe nakon čega je Milošević priznao poraz na izborima.

Pitali smo sagovornike iz različitih oblasti javnog života koliki je danas značaj ovog datuma 17 kasnije.

Srđan Milivojević, jedan od vođa Otpora

– Za mene je 5. oktobar danas još svetliji i važniji dan u novijoj srpskoj istoriji nego što je to bio tada. To je najveličanstveniji dan u mom životu jer smo tog dana pokazali da nijedna sila, ma koliko bila velika, ne može da pobedi ako njome rukovodi zlo.

Jovo Bakić, sociolog

Dan oslobođenja od jednog naopakog autoritarnog režima. Dan velike nade. Dan propuštene šanse i razočaranja.

Sergej Trifunović, glumac

Peti oktobar danas mi ne znači apsolutno ništa. Mislim da je to najjezgrovitiji odgovor koji mogu u ovom trenutku da dam.

Bojana Lekić, novinarka i medijska konsultantkinja

Peti oktobar treba da je uvek značajna lekcija sada već istorije koja govori o granicama koji nijedan narod ne može da izdrži i posledicama koje nastaju kada se te granice pređu. Nažalost, neki koji su učestvovali u autokratskom režimu, koji je tada srušen, posle kratkog perioda u kojem su nas ubeđivali da su lekcije naučene, sada pokušavaju da zamene teze i mesta onoga što je dobro i onoga što je zlo.

Marko Vidojković, pisac

Za mene 5. oktobar predstavlja ostvarenje sna koji sam sanjao duže od decenije, a to je kraj tiranske vladavine Slobodana Miloševića. Taj san je zapravo ostvaren 24. septembra 2000, a bahati diktator naviknut da krade glasove kad mu se ne svide izborni rezultati, sam je kriv što je ostvarenje mog sna imalo odloženo dejstvo. Za sve što se dešavalo posle petog oktobra nije kriv peti oktobar, već svi mi zajedno, a peti oktobar ostaje za sva vremena kao upozorenje svim tiranima da se ne zezaju sa nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari