Skupština Srbije nastavila je prvu sednicu jesenjeg zasedanja raspravom o amandmanima na predložene izmene Zakona o osiguranju koje se odnose na privatizaciju društvene svojine u tom sektoru, razdvajanje životnog od imovinskog osiguranja, kao i na poslovanje filijala stranih osiguravajućih društava u Srbiji.

Skupština Srbije nastavila je prvu sednicu jesenjeg zasedanja raspravom o amandmanima na predložene izmene Zakona o osiguranju koje se odnose na privatizaciju društvene svojine u tom sektoru, razdvajanje životnog od imovinskog osiguranja, kao i na poslovanje filijala stranih osiguravajućih društava u Srbiji.
Prema ustaljenoj praksi poslanici su mnogo više vremena posvetili raspravi o drugim temama i brojnom reklamiranju povreda Poslovnika, te su do pauze u 14 sati završili raspravu o samo jednom amandmanu.
Radikali su zamerili predsedniku Skupštine Oliveru Duliću što je, mada još traje aktuelna, zakazao još dve sednice bez navođenja datuma. Dulić im je odgovorio da je na sastanku šefova poslaničkih klubova dogovoreno da se zakažu dve sednice zbog rokova za ratifikaciju sporazuma s EU koji bi trebalo da budu izglasani do 1. novembra. Dulić je sednice zakazao za danas i četvrtak. U pozivu, doduše, pored datuma piše i da će navedena sednica početi po završetku prethodne, te početak druge i treće sednice treba shvatiti vrlo uslovno.

Druga i treća sednica

Na drugoj sednici, čiji je početak planiran za danas, poslanici bi trebalo da raspravljaju o sporazumu s EU o olakšanom dobijanju viza za građane Srbije, readmisiji i sporazumu s Francuskom o prihvatu državljana Srbije koji nelegalno borave u toj zemlji. Za treću sednicu planirane su četiri tačke dnevnog reda, usvajanje Predloga zakona o ustavnom sudu i o azilu, izbor sudija Ustavnog suda s liste koju je predložio predsednik Srbije Boris Tadić i utvrđivanje liste kandidata za članove Ustavnog suda koje imenuje predsednik Republike na predlog Skupštine.

Izbori i stanje u pojedinim lokalnim samoupravama, posebno u Rumi, Surčinu, Novom Sadu, ali i u Beogradu bile su glavne teme za skupštinskom govornicom i oko nje. Radikali su optuživali vladajuću koaliciju, posebno DS, da na nezakonit način, koristeći policiju i „revolucionarne petooktobarske metode“, pokušavaju da preuzmu vlast u opštinama u kojima vlada SRS.

MLADENOVIĆ: Ima dovoljno vremena

Beograd – Portparol DSS Andreja Mladenović je na konferenciji za novinare ponovio stav da je stav DSS da izbore na svim nivoima ne bi trebalo raspisati sve dok „ne budu doneti potrebni zakoni i dok se ne vidi na koji način će se stvari odvijati posle dogovora pregovaračke trojke 10. decembra“.

– Rok za raspisivanje izbora je 31. decembar, a neko slučajno ili namerno zaboravlja da je to rok. Vremena za njihovo raspisivanje ima dovoljno, kao što ima dovoljno vremena i da s našim koalicionim partnerima utvrdimo redosled poteza koje bi trebalo povući narednih meseci da državu ne bismo doveli u stanje političke krize – rekao je Mladenović.

Odgovarajući na pitanja pojedinih opozicionih poslanika o spekulacijama o datumu raspisivanja i održavanja predsedničkih izbora, Miloš Aligrudić je ponovio da o tome postoji nesaglasnost unutar vladajuće koalicije, jer „neki jedva čekaju da izbori budu raspisani“ bez obzira na pregovore o statusu Kosova i mogućem jednostranom proglašenju nezavisnosti. Aligrudić je u izjavi novinarima rekao da DSS i dalje smatra da izbori ne bi trebalo da budu održani u decembru.

DULIĆ: Sramota me je

Oliver Dulić je nešto pre 14 sati proglasio uobičajenu jednočasovnu pauzu za ručak. Prethodno je saopštio da se za reč po Poslovniku i za replike javilo čak 57 poslanika i da Skupština liči na cirkus. „Sramota me je što predsedavam“, dodao je Dulić.

– DS treba da obrazloži zbog čega izbori treba da budu u decembru i zašto baš devetog – naveo je Aligrudić.
Prema njegovim rečima prostora za razgovor ima ukoliko DS ne bude insistirala na 9. decembru.
– Ako insistiraju na devetom, o čemu da se dogovaramo? Da izbori budu ujutru ili uveče? – upitao je Aligrudić.
Mada se po skupštinskim hodnicima spekulisalo da su vrhovi DSS, DS i G17 Plus i juče pregovarali o datumu izbora, niko to zvanično nije hteo da potvrdi. Šefica poslaničkog kluba DS Nada Kolundžija rekla je da ne može da potvrdi da se pregovori vode.
– Uverenja sam da postoje ili će postojati pregovori. Interes svih je da se postigne dogovor – rekla je ona.
Na pitanje zašto DS insistira na devetom decembru, Kolundžija je odgovorila da nisu demokrate pomenule taj datum, već da je on jedan od mogućih.
– Ako im samo to smeta verujem da ćemo uspeti da se dogovorimo – poručila je Kolundžija.
Dragan Todorović (SRS) pozvao je vladajuću koaliciju da se jednom dogovori o ovoj važnoj temi. Na pitanja skupštinskih izveštača Todorović je „s obzirom na veliku nervozu DS“ zaključio da će partija predsednika Tadića pokušati da predsednički izbori budu održani 9. decembra. Cilj DS je, prema Todoroviću, da drugi krug bude održan 23. decembra, pre mogućeg proglašenja nezavisnosti Kosova. Radikali očekuju da će kosovski Albanci nezavisnost Kosova proglasiti između 25. i 31. decembra, u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, jer u to vreme praznuje veći deo sveta.
– DSS je i dalje protiv izbora pre rešavanja statusa Kosova, ali postavlja se pitanje da li je moralno biti s parterima kao što je DS u koaliciji – upitao je Todorović.
On nije želeo da odgovori na pitanje da li bi radikali učestvovali na izborima ukoliko budu održani 9. decembra.
– Ne izjašnjavamo se na osnovu pretpostavki – rekao je Todorović, dodajući da SRS insistira na poštovanju Ustava i zakona.
Predsednik i šef poslaničkog kluba SPS Ivica Dačić izjavio je novinarima da je po Srbiju najopasnije nepostojanje dogovora o izborima.
– Od danas ulazimo u politički haos i blokadu, ali imamo vremena da se urazumimo – rekao je Dačić.
On se ipak nada da će dogovor biti postignut i izbori održani posle završetka ovog dela pregovora o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari