Komisija za istinu i pomirenje 1foto: www.president-ksgov.net

Komisija za istinu i pomirenje, formirana na inicijativu predsednika Kosova
Hašima Tačija, održala je prvu sednicu, navode danas prištinski mediji.

Tači je na sednici izjavio da neprijateljstva koja su izazvala ratove i dalje dominiraju u kosovskom društvu. I dalje postoji razdor među zajednicama, što bi moglo da nas zadrži u mržnji i neprijateljstvima izazvanim ratom, rekao je Tači, uz konstataciju da kosovsko društvo ne može da izgradi bolju budućnost ukoliko ostane zarobljenik prošlosti.

Tači je ocenio da je najbrže albansko – srpsko pomirenje ostvareno između porodica nestalih osoba. Razumevanjem međusobne patnje su gotovo postali jedna porodica, angažovana na zajedničkom cilju. Oni su najbolji primer kako treba da gledamo na budućnost, rekao je Tači.

On je napomenuo da Komisija za istinu i pomirenje ne sme biti zamena za pravdu ili za dijalog između Prištine i Beograda. Cilj je da izgradinmo mehanizam podrške unutrašnjem, otvorenom dijalogu između zajednica na Kosovu, rekao je Tači.

Kosovski premijer Isa Mustafa je ocenio da Priština i Beograd neće moći da grade budućnost ukoliko se ne pozabave prošlošću i naglasio da ratni zločini neće biti zaboravljeni.Hrabrim bavljenjem prošlošću osvajamo poverenje i jačamo nadu građana u izgradnju bezbedne budućnosti. Prošlost nas ne može omesti u izgradnji budućnosti, ako osudimo odgovorne
za zločine, izjavio je Mustafa.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je rekao da su kosovske institucije dokazale spremnost da bace svetlo na prošlost, suoče se sa istinom i pomognu da se zaleče rane. Naš narod je platio visoku cenu za slobodu i nezavisnost. Rane su bile duboke i još nisu zalečene. I posle toliko godina ne znamo istinu o sudbini hiljada građana Kosova. Stotine kosovskih porodica žive u tuzi. Nestalih ima u svim zajednicama, ali većina su Albanci, izjavio je Veseli.

Prema njegovim rečima, Srbija ćuti i nije izvela pred sud odgovorne za desetine zločina na Kosovu. Postoje hiljade nevinih žrtava. Tokom rata je izvršeno desetine zločina, ali niko nije odgovarao. Srpska država i dalje ćuti o tim masakrima i ne distancira se od propagande koja poriče zločine na Kosovu, izjavio je Veseli.

On je zatražio od kosovskih institucija da učine sve što mogu kako bi prikupile dokaze o ratnim zločinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari