KOMS podržava mlade u protestima "Protiv diktature" 1Foto: Miroslav Dragojević

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) saopštila je danas da podržava mlade koji putem dostojanstvenih i nenasilnih protesta „Protiv diktature“ i drugih legitimnih mera iskazuju svoje stavove i time doprinose izgradnji demokratskog društva.

Ova organizacija navodi da je uključivanje mladih u procese donošenja odluka od nemerljive važnosti.

„Protest je kritika postojećeg stanja, odluka, vrednosti i načina na koji se oni manifestuju u društvu. On je poruka celokupnom društvu u Srbiji da mladi imaju šta da kažu, ali da se njihov glas, do sada, u dovoljnoj meri nije uzimao u obzir“, navode u saopštenju.

KOMS izražava nadu da će se u protestu i kroz protest učvrstiti vrednosti otvorenosti, demokratičnosti, nenasilja, tolerancije, transparentnosti i solidarnosti na kojima, kako ističu treba da se gradi društvo, pozivajući mlade i sve učesnike protesta da vode računa o svojoj i tuđoj bezbednosti u ovim dešavanjima.

„Mladi su sadašnjost i budućnost našeg društva i pokretačka snaga razvoja, i zato je jedino odgovorno saslušati te glasove, podržati inicijative i pokušati da partnerskim putem pronađemo rešenja. Mladi su heterogena grupa sa najrazličitijim potrebama i složenim problemima, čijem rešavanju treba pristupiti sistemski i kroz saradnju.Vodeći se ovim principima, KOMS poziva donosioce odluka da otvore svoja vrata mladima, unaprede dijalog i diskutuju o uzrocima protesta, kao i o kreiranju mehanizama koji će omogućiti aktivnije uključivanje mladih iz svih delova Srbije“, naglašavaju u saopštenju. Oni pozivaju predstavnike svih institucija da aktivno i tokom cele godine rade na ovim pitanjima, kako bi se glas mladih čuo i uvažio i da glasanje nije jedini oblik političke participacije mladih. Takođe su pozvali i medije da na objektivan način izveštavaju o mladima, uvažavajući njihove stavove i potrebe.

„Dve trećine mladih smatra da ne postoji objektivno predstavljanje mladih u medijima, kao i da nedostaje medijskog prostora za komuniciranje stavova mladih Srbije, čime se dugoročno doprinosi njihovom obeshrabrivanju za dalje učešće u društvenom životu“, navodi KOMS i dodaje da će i dalje nastojati da pruža podršku mladima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari