Komšić: Postoji raspoloženje u EU da BiH dođe do kandidatskog statusa 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Tročlano Predsedništvo Bosne i Hercegovine završilo je dvodnevnu zvaničnu posetu Briselu, tokom koje su od evropskih sagovornika dobili konkretne zahteve koji se tiču neophodnosti ubrzanja reformskog procesa i što bržeg formiranja vlasti na svim nivoima.

Članovi Predsednštva dobili su potvrdu od svih evropskih sagovornika da su institucije sa sedištem u Briselu, spremne da se pozabave aplikacijom za kandidatski status zemlje, međutim, ali da sarajevske vlasti treba da obave svoj deo posla, preneo je RSE.

Predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da se svi članovi vraćaju sa zajedničkim stavom da što pre treba završiti odgovore na upitnik Evropske Komisije.

On je priznao da je realnost u zemlji komplikovana i da svaki korak zahteva jednoglasnost. „Ovde se Evropa koncipira i zvanična filozofija jeste usmerena ka izrazitom poštovanju individualnih prava i da bi ti kolektiviteti trebalo da u nekoj genezi razvoja političkih procesa nekako nestanu.

Ali to je verovatno nemoguće u BiH. U BiH mora doći do dogovora o svemu, dva entiteta i tri naroda, uvažavajući sva prava bilo kojeg pojedinca”, izjavio je Dodik na kraju dvodnevne posete Briselu.

Član predsedništva Željko Komšić je naglasio da je ohrabren time da postoji raspoloženje u Evropskoj Uniji da Bosna i Hercegovina dođe do kandidatskog statusa, međutim da to nije dovoljno.

“Raspoloženje u Briselu postoji. Manje-više, sve je u našim rukama”, izjavio je Komšić.

I Komšić i Dodik potvrdili su da su svi evropski sagovornici zatražili reviziju izbornog zakona. “Pred nas se postavljaju zahtevi izmene izbornog zakonodavstva bez preciziranja pravca u kojem to treba da ide.

To je naš problem, naša stvar. Izmene izbornog zakonodavstva podrazumevaju političke i tehničke stvari”, izjavio je Komšić. Dok je Dodik priznao da nema zajedničkog stava kada je u pitanju aktiviranje MAP u NATO, član Predsedništva Šefik Džaferović je naglasio da je to, pored formiranja vlasti u BiH, pitanje koje ulazi u domen vladavine prava.

“Ako smo opredeljeni za vladavinu prava, onda ne bi trebalo da bude problema ni sa implementacijom izbornih rezultata ni sa aktivacijom prvog godišnjeg nacionalnog plana za MAP,” rekao je Džaferović.

Osvrćući se na otvorena pitanja, Džaferović je naglasio da se zalaže za implementaciju međunarodnog prava u pitanjima oko kojih neodstaje konsenzus u BiH. To, prema njemu, podrazumeva i pitanje granice sa Srbijom, sa Hrvatskom kao i pitanje Pelješkog mosta.

Bosanskohercegovačko Predsedništvo u novom sazivu boravilo je u Briselu dva dana. U utorak su se sastali sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a u sredu sa komesarom Johanesom Hanom, gde im se nenajavljeno pridružio i predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker.

Poslednji susret je održan sa predsednikom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari