Nacrt nove rezolucije o Kosovu, o kojoj će se poslanici parlamenta izjasniti 24. jula, jasno govori o suverenitetu Srbije na celoj teritoriji i predviđa odbijanje svake vrste nezavisnosti pokrajine – izjavio je juče nakon razgovora s ministrom za Kosovo i Metohiju generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić.

Nacrt nove rezolucije o Kosovu, o kojoj će se poslanici parlamenta izjasniti 24. jula, jasno govori o suverenitetu Srbije na celoj teritoriji i predviđa odbijanje svake vrste nezavisnosti pokrajine – izjavio je juče nakon razgovora s ministrom za Kosovo i Metohiju generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić.
On je novinarima u Skupštini rekao da su se primedbe radikala tokom konsultacija „ticale činjenice da uvek i u svakom trenutku Kosovo i Metohija moraju da se tretiraju kao deo naše teritorije, i o onome što bi post festum usledilo ako bi zapadne zemlje jednostrano priznale Kosovo“.
Kako je objasnio, u slučaju jednostranog priznanja nezavisnosti na teritoriji Srbije treba da prestane važenje transportnih i vozačkih dozvola ili bilo kakvih dokumenata koji su izdati na Kosovu. Vučić je rekao da je SRS tražila i hitnu reakciju povodom onih koji žele da se odlučivanje o statusu KIM premesti u Kontakt grupu.
– Treba i jasno da se stavi do znanja da ćemo preduzeti prekid diplomatskih odnosa sa svim onim državama koje nam otimaju teritoriju – naglasio je Vučić.
On nije precizirao da li će SRS podržati rezoluciju u parlamentu i u slučaju da većina njihovih predloga ne bude usvojena. Na pitanje novinara da li je ministar rekao šta bi moglo da bude uvaženo od njihovih primedbi, Vučić je odgovorio da je veći deo stavljen u inicijalni tekst.
Po završetku konsultacija ministra za KIM i predstavnika G17 Plus, šefica poslaničke grupe te stranke Suzana Grubješić je izjavila da je Samardžić prihvatio nekoliko sugestija G17 Plus.
– Ministar Samardžić je prihvatio nekoliko naših sugestija od kojih je najvažnija ta da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti KIM imalo ozbiljne posledice po evropsku perspektivu Srbije i stabilnost čitavog regiona – rekla je ona.
G17 Plus se, kako je naglasila, zalaže za nastavak pregovora s kosovskim Albancima, a oni „ovoga puta moraju da budu direktni bez unapred određenog ishoda i zadatog roka kako bi se došlo do trajnog i održivog rešenja za KIM“.
Samardžić je juče razgovarao i s predstavnicima poslaničke grupe Vojvođanski poslanici i najavio je da će tekst Predloga biti završen tokom dana. Planirano je da rezolucija bude dostavljena poslaničkim klubovima u ponedeljak 23. jula, kako bi se parlamentarci o njemu izjasnili na skupštinskoj sednici koja je zakazana za utorak, 24. jul.
Prema ranijim najavama, izvesno je da će predloženi dokument, uz dodatne konsultacije, podržati sve opozicione stranke, osim Liberalno demokratske partije i Saveza vojvođanskih Mađara. Lider SVM i poslanik u republičkom parlamentu Balint Pastor izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da rezoluciju neće podržati jer ona sadrži „jezik neprimeren savremenoj diplomatiji“ i „nejasna rešenja koja mogu biti opasna“. On je na konferenciji za novinare u Subotici naglasio da je odluka Predsedništva stranke da njeni poslanici budu uzdržani kada se na sednici Skupštine bude glasalo o novoj rezoluciji.
– U razgovoru s ministrom Samardžićem nisam dobio jasan odgovor da li reakcija Vlade i državnih organa u slučaju opasnosti po integritet države, koja se pominje u rezoluciji, podrazumeva vojnu intervenciju ili prekid diplomatskih odnosa sa nekim zemljama – dodao je Pastor.
Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi tokom nedelje saopštio je da će biti protiv usvajanja rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari