Konstatovana Jankovićeva ostavka 1Foto: Medija centar

Poslanici Skupštine Srbije konstatovali su danas ostavku Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana. Za konstatovanje ostavke glasala su 142 poslanika, a niko nije bio protiv. Janković, je ostavku na mesto ombudsmana podneo 7.februara , u trrenutku kada je odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije.

Funkciju zaštitinika građana, koga bira i razrešava parlament , trenutno obavlja zamenik ombudsmana Miloš Janković.

Skupština Srbije potvrdila je danas više međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni o policijskoj saradnji, o podsticanju i zaštiti ulaganja, eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, klimatskim promenama, plovidbi Tisom, kao i sporazumi iz oblasti obrazovanja i kulture. Izmene Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji trebalo bi da doprinesu efikasnijem suzbijanju ilegalnih migracija.Izmenama tog sporazuma, srpskim i bugarskim policajcima u zajedničkim patrolama na granici biće omogućeno da je prelaze i mimo državnih, zvaničnih graničnih prelaza, na zelenom pojasu, kako bi mogli efikasnije da se uključe u suzbijanje ilegalnih migracija.

Sporazum vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala omogućuje efikasniju operativnu saradnju dve zemlje na suzbijanju terorizma i njegovog finansiranja, ilegalne proizvodnje i ilegalnog prometa oružja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, protivpravnog lišavanja slobode, ilegalnog prelaženje granica i organizovanja ilegalnih migracija, kao i krijumačarenja robe.  Poslanbici su potvrdili i Sporazumom vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti kojim se  jača  saradnja sa Nemačkom, posebno u oblasti efikasnog sprečavanja i suzbijanja krivičnih dela organizovanog i teškog kriminala, terorizma, kriminala u vezi sa opojnim drogama, ilegalne trgovine oružjem, kao i ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi preko državne granice. Potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Ratifikovan je i Sporazuma vlada Srbije i Mađarskom o plovidbi Tisom, kojim se ta reka otvara za polovidbu svih brodova bez plaćanja naknada. Potvrđen je Sporazum Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koji se odnosi kako na zdravstveno osiguranje, tako i na ostvarivanje prava i iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja. Ratifikovana je i Konvencija o Evropskom šumarskom institute, čiji je cilj širenje vrednosti u pogledu pošumljavanja prostora i razvoja posebnih sorti.

Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, koji je takođe potvrđen, uspostavljaju se pravila za suzbijanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima na globalnom nivou kroz kontrolu lanca snabdevanja duvanskim proizvodima i jačanje međunarodne saradnje,a ratifikovani su i Doha Amandmani na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, koji se odnose na smanjenje emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte.

Potvrđivanjem Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene („CEEPUS III“), biće omogućeno 415 stipendija za mlade iz Srbije i 149 stipendija za strane studente u našoj zemlji, a  cilj je veća razmena studenata. Osim toga potvrđivcanjem Sporazuma Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi  Beograd će biti novo sedište Sekretarijata Inicijative.

Za raspravu o smeni Gojkovićeve glasalo 13 poslanika

Za raspravu o smeni Maje Gojković po hitnom postupku , danas je u Skupštini Srbije  glasalo 13 poslanika , duplo manje  od broja poslanika koji su potpisali inicijativu za njeno razrešenje .Inicijativu su potpisala 32 poslanika . Gojkovićeva je ranije najavila posebnu sednicu sa tom tačkom dnevnog reda, a ona neće biti održana pre 29. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari