Konstituisan gradski parlament u Novom Pazaru: Koalicija SDP i srpske liste 1Novi Pazar Foto: Senad Župljanin

Od ponedeljka Novi Pazar ima novi gradski parlament. Skupštinsku većinu formirale su liste „Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ i „Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu“.

Ove dve liste sa 27 od ukupno 47 odborničkih mandata imaju „komotnu“ skupštinsku većinu. U opoziciji su ostali Stranka pravde i pomirenja (SPP) sa 11 i SDA Sandžaka sa devet odbornika.

Prva, konstitutivna sednica, novog saziva parlamenta prekidana je nekoliko puta i obeležila ju je oštra polemika.

Opozicioni odbornici su kritikovali rad parlamenta, prozivali i optuživali predsedavajućeg i vladajuću većinu da rade nezakonito.

Nova predsednica novopazarskog gradskog parlamenta je lekarka Anela Halilović Šemsović, a njen zamenik je Albin Šabotić.

Oboje su kadrovi Sandžačke demokratske partije (SDP). Za njih je glasalo 26 odbornika vladajuće koalicije.

Za sekretara Skupštine grada izabran je Ahmedin Binjoš, kandidat SDP, a za zamenika Dimitrije Veselinović, kandidat liste srpskih partija. U izboru ovih parlamentarnih funkcionera nisu učestvovali odbornici iz opozicionih partija.

U odnosu na prethodnih mandat, skupštinska većina je u novi mandat ušla bez odbornika SDA Sandžaka, a predstavnici SPP su i dalje ostali u opoziciji Sekretar Skupštine grada Binjoš, već je, u jednom od prethodnih mandata, bio na toj funkciji.

Lista čiji nosilac je bio Rasim Ljajić, osvojila je 21 odbornički mandat, SPP 11, SDA Sandžaka devet i šest mandata osvojila je lista Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Gradonačelnik i članovi Gradskog veća biće birani na novom zasedanju.

Za sada nema komentara o daljoj sudbini Sporazuma o strateškoj saradnji između SDP i SDA Sandžaka, potpisanog u decembru 2016. godine.

Na osnovu tog dokumenta ove dve partije su u protekle četiri godine bile na vlasti u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Posle poslednjih izbora SDA je ostala u vlasti samo u Tutinu, a u Novom Pazaru i Sjenici je u opoziciji.

SDP je nastavila da predvodi vlast u Novom Pazaru, a u druge dve opštine je u opoziciji. SPP predvodi lokalnu vlast u Sjenici, a opozicija je u Tutinu i Novom Pazaru.

Ko su čelnici gradskog parlamenta?

Nova predsednica Skupštine grada Novog Pazara Anela Halilović Šemsović je po profesiji lekarka i radi kao profesorka u Medicinskoj školi „Dva heroja“ u ovom gradu. Medicinski fakultet završila je u Prištini, a doktorske studije završila je na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Travniku (BiH). Zamenik predsednice gradskog parlamenta Albin Šabotić (45), javnosti je poznat po funkcijama u SDP i javnom sektoru. U biografiji nisu navedeni podaci o stepenu njegovog obrazovanja i radnom iskustvu.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari