Konstituisana Skupština Kosova 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Novi saziv Skupštine Kosova konstituisan je danas skoro dva meseca posle izbora, ali predesednik i potpredsednici parlamenta nisu izabrani.

Sednica okončana iako na dnevni red nije ni stavljeno glasanje o predsedniku skupštine.

Kosovska skupština verifikovala je mandate 120 poslanika, koji su zatim položili zakletve – čime je konstituisan novi saziv kosovskog parlamenta dva meseca od izbora. Sednici su prisustvovali i poslanici Srpske liste.

Današnja sednica, koja je bila zakazana za 10 sati, počela je sa zakašnjenjem pošto se poslanici koalicije okupljene oko DPK nisu pojavili pa nije bilo kvoruma za rad.

Sednicu je otvorio najstariji poslanik iz pokreta Samoopredeljenja Adem Mikulovci, prenosi RSE.

„Do izbora predsednika i potpredsednika Skupštine nema rasprave, a ako neko želi reč, to može da uradi sa govornice“, rekao je Mikulovci.

Potpredsednik Demorkatske partije Enver Hodžaj koja je deo koalicije PAN i koja je trebala da predloži kandidata za predsednika Skupštine, zatražio je odlaganje izbora za predsedništvo Skupštine Kosova na dva sata i da se sednica nastavi u 14 časova, ali taj predlog nije prošao, jer je glasalo 60 prema 60.

Hodžaj je nakon okončanja sednice rekao da sada pripada Sekretarijatu Skupštine da interpretira odluku o okončanju sednice.

„Kad god se ona bude održala, mi ćemo izaći sa kandidatom za predsednika Skupštine. U odgovarajućem trenutku predstavićemo našeg kandidata. Zemlji je potrebno konstituisanje institucija, ali ako je bilo potrebno vremena za potvrđivanje izbornih rezultata i nama je potrebno malo više vremena. To pripada sekretarijatu i pravnicima da interpretiraju odluku predsedavajućeg“, rekao je Hodžaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari