Konsultacije o Kosovu i predstavljanje izveštaja o radu UNMIK i sprovođenju standarda održaće se danas u Savetu bezbednosti UN.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predstaviće svoj izveštaj o radu UNMIK u kome se navodi da, ako se ne donese odluka o statusu Kosova, postoji opasnost da se ugrozi napredak postignut od 1999.

Konsultacije o Kosovu i predstavljanje izveštaja o radu UNMIK i sprovođenju standarda održaće se danas u Savetu bezbednosti UN.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predstaviće svoj izveštaj o radu UNMIK u kome se navodi da, ako se ne donese odluka o statusu Kosova, postoji opasnost da se ugrozi napredak postignut od 1999. godine. Ban Ki Mun je ponovo ocenio da predlog specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova „sadrži prave elemente za održivo rešenje“ statusa Kosova. Šef UNMIK Joakim Riker predstaviće Savetu bezbednosti svoj izveštaj o sprovođenju standarda na Kosovu u protekla četiri meseca i tokom nedelje je u Prištini najavio da će se u izveštaju založiti za što skorije rešenje statusa Kosova.

Dogovor o sednici parlamenta o Kosovu

Beograd – Predstavnici Vlade Srbije i šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Srbije trebalo bi danas da počnu konsultacije o terminu održavanja sednice parlamenta o Kosovu. Ranije je najavljeno da će sednica biti održana u julu, a poslanici bi na njoj trebalo da usvoje i novu rezoluciju o Kosovu. Pregovarački tim Beograda podneće na toj sednici izveštaj o toku razgovora o statusu Kosova.

Zapad želi što skorije rešavanje pitanja statusa Kosova kroz rezoluciju u UN i do sada je Savetu bezbednosti iznosio četiri predloga rešenja koji podrazumevaju neku vrstu nadgledane nezavisnosti Kosova. Rusija, koja kao stalna članica UN ima pravo veta, protivi se nezavisnosti Kosova i automatskom priznavanju nezavisnosti posle 120 dana pregovora Beograda i Prištine. EU, koja bi od UNMIK trebalo da preuzme ovlašćenja na Kosovu ne može da stupi na dužnost bez rezolucije UN, iako je prošle nedelje iz Brisela nagovešteno da će Unija, ako Rusija nastavi da se protivi rezoluciji, „preuzeti stvar u svoje ruke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari