Najavljene stranačke konsultacije juče je trebalo da daju konačan odgovor na pitanje da li će zajedno s predsedničkim izborima, zakazanim za 20. januar 2008. biti održani i izbori za Skupštinu AP Vojvodine, koji bi prema Ustavnom zakonu takođe morali biti raspisani do kraja 2007.

Najavljene stranačke konsultacije juče je trebalo da daju konačan odgovor na pitanje da li će zajedno s predsedničkim izborima, zakazanim za 20. januar 2008. biti održani i izbori za Skupštinu AP Vojvodine, koji bi prema Ustavnom zakonu takođe morali biti raspisani do kraja 2007.
Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović potvrdio je za Danas, da su jučerašnje konsultacije, koje je trebalo da počnu u podne, odložene za popodnevne sate, jer u Skupštini nije usvojen budžet.
– Zbog neusvajanja budžeta, naše konsultacije su odložene. Planirano je da se održe kasnije u toku dana, ali ja nisam siguran da će tako i biti – istakao je juče Elezović.
On je saopštio da je stav Demokratske stranke da bi pokrajinski izbori trebalo da budu održani kada i predsednički, iz razloga što su i jedni i drugi organizovani prema dvokružnom sistemu i logično je da budu održani u istim terminima.
Iz Demokratske stranke su ranije upozorili da krajnji rok za raspisivanje pokrajinskih izbora, kako bi oni mogli da budu održani kada i predsednički, 20. januara i 3. februara, jeste subota 22. decembar. Prema nekim drugim tumačenjima, krajnji rok je, međutim, istekao juče, 21. decembra.
Programski direktor CESID-a Marko Blagojević pojašnjava da je u pitanju tumačenje podzakonskog akta Skupštine AP Vojvodine, odnosno odluke kojom je propisano da izbori moraju biti propisani najmanje 45 dana pre održavanja izbora.
– Kada govore o terminima, predstavnici stranaka se verovatno pozivaju na odluku Skupštine Vojvodine, prema kojoj postoji određeni vremenski rok za raspisivanje pokrajinskih izbora. Skupština, ipak, može da promeni ovu odluku i skrati rok na 30 dana kako bi pokrajinski izbori mogli da budu održani istovremeno sa predsedničkim. Treba konsultovati kalendar i izračunati da li je rok od 30 dana istekao juče ili je i danas moguće raspisati izbore – objašnjava Blagojević.
Ukoliko se kao neophodan rok za raspisivanje pokrajinskih izbora uzme 30-dnevni vremenski period, kalendar ukazuje na to da je petak, 21. decembar, bio poslednji dan za raspisivanje izbora, kako bi oni bili održani 20. januara 2008, kada je planiran i prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji. U tom slučaju ostaje mogućnost da održavanje prvog kruga pokrajinskih izbora bude usklađeno sa terminom predviđenim za drugi krug predsedničkih izbora, 3. februarom 2008. Ukoliko pokrajinski izbori ipak ne budu održani u istom terminu kada i predsednički, predstavnici Demokratske stranke smatraju da je logično da oni budu održani u istom terminu kao i lokalni, kako bi bi se troškovi smanjili bar za jedan krug izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari