Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče raspravu o Predlogu budžeta za 2009. kojim su predviđeni prihodi od 698,8 milijardi dinara, rashodi od 748,8 milijardi dinara i deficit od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Na predlog budžeta i prateće propise uloženo je oko 530 amandmana, od kojih je više od 200 podneto samo na budžet. Toliko amandmana, slažu se poslanici opozicije, ali i vladajuće koalicije, čak i uz neprekidni rad, nemoguće je razmotriti u tako kratkom vremenskom periodu, budući da se u ponedeljak, 29. decembra, u ponoć završava redovno zasedanje Skupštine Srbije. To je i razlog zbog čega su za danas u 11 zakazane konsultacije šefova poslaničkih grupa s premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom finansija Dianom Dragutinović. O konsultacijama je sa skupštinske govornice poslanike obavestila predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

– Bilo bi dobro videti koji amandmani mogu popraviti tekst zakona o budžetu i koji su to načini efikasnijeg rada. Bez dogovora šefova poslaničkih klubova, predsednika Vlade, ministarke, svih nas, fizički nije realno završiti budžet, a potrebno je – izjavila je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović novinarima u parlamentu.

Ona je primetila da je i jučerašnja rasprava povremeno tekla mimo dnevnog reda, ali i naglasila da će ona lično, kao i svi poslanici, uložiti maksimalne napore kako bi budžet bio usvojen. Prema njenim rečima, moguće je i pomeranje poslednjeg dana jesenjeg zasedanja sa 29. na 30. decembar, a predsednica Skupštine je to objasnila neradnim danom za Božić po novom kalendaru. O tome će takođe danas biti raspravljano na konsultacijama.

Ministarka finansija Diana Dragutinović očekuje da će na današnjim konsultacijama biti postignut dogovor o usvajanju budžeta. Prema njenim rečima, Vlada je spremna da, radi ubrzanja, pažljivo razmotri sve i prihvati što više amandmana. Ministarka Dragutinović je objasnila da će se na konsultacijama raspravljati o 244 amandmana na budžet. U izjavi novinarima, Dragutinovićeva je ponovila da je Vlada spremna i na privremeno finansiranje ukoliko budžet ipak ne bude usvojen, ali je i poručila da Vlada neće povući predloženi predračun.

Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke, objasnila je da će premijer i ministarka finansija zajedno sa šefovima poslaničkih grupa ponovo proći kroz amandmane kako bi Vlada još jednom detaljno objasnila koncepciju budžeta.

– Na današnjem sastanku moglo bi da se vidi i koje bi amandmane opozicija mogla da povuče, a koje bi Vlada mogla da prihvati – dodala je ona.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, smatra da je konsultacije o budžetu trebalo obaviti ranije i da onda vremenskog tesnaca oko usvajanja tog Vladinog zakona ne bi bilo. On napominje i da ne zna da li će radikali prisustvovati dodatnim konsultacijama s premijerom Cvetkovićem, jer poziv još nije stigao.

– Vlada je, čini se, već odlučila da pređe na privremeno finansiranje, a za blokadu će ponovo optužiti opoziciju. Vlada se ponaša dosta opušteno. Danas je 23. decembar, a 1. novembra je Vlada trebalo da usvoji budžet. Ova vlada je suštinski učinila sve kako bi onemogućila raspravu o budžetu i optužila opoziciju za opstrukciju – rekao je juče Todorović.

On je dodao da su radikali na Predlog budžeta podneli 115 amandmana. Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić izjavio je da će ta stranka učestvovati u konsultacijama i da „postoji potreba za razgovorom o onome što je predloženo i amandmanima koji su na dnevnom redu“. Aligrudić je ponovio zamerke DSS na predloženi budžet, za koji smatraju da je nerealan, da nije ni restriktivan, ni podsticajan, ni socijalnom. DSS smatra da je svih 60 amandmana koje su podneli smisleno i da će na dobro promeniti ovaj „inače loše zamišljen budžet“.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je da je od predsednice parlamenta dobio poziv na zajedničke konsultacije s premijerom o budžetu. Prema Nikoliću, moguć je dogovor o prihvatanju bitnih amandmana nakon čega bi SNS odustala od dalje diskusije, ali to ne znači da bi podržali predloženi budžet.

– U normalnom svetu Vlada koja ne omogući usvajanje budžeta podnosi ostavku i bira se nova. SNS ne želi da učestvuje u pomoći Vladi da se opere za prekoračene zakonske rokove – naglasio je Nikolić u izjavi novinarima.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović podsetio je da LDP nije podnela amandmane, jer se njima ne može popraviti budžet, već će se samo odužiti rasprava o budžetu.

– Neophodno je postići politički dogovor odustajanja od rasprave jer se probijaju vremenski rokovi i Srbija gura u privremeno finansiranje – upozorio je Jovanović.

Prema njegovoj oceni, 530 podnetih amandmana posledica su neodgovornog odnosa Vlade prema Skupštini.

Verbalni duel Markovića i Halimija

Jučerašnje zasedanje obeležila je žestoka polemika Rize Halimija, poslanika Partije za demokratsko delovanje i Milana Markovića, ministra za lokalnu samoupravu u vladi Srbije. Polemiku je otvorio Halimi tvrdeći da su restrikcijama u budžetu najviše ugroženi najnerazvijeniji i to Preševo, Bujanovac i Medveđa – opštine koje i te kako zaostaju za prosekom nacionalnog dohotka. „Preševo je u ovoj godini imalo 40 miliona za tri projekta elektrosnebadevanja, ali nijedan nije realizovan. Ovde se stvara fama da tamo idu basnoslovna sredstva. Čuje se da imamo Koordinaciono telo, ali šta mi imamo od tog tela. Ne da tapkamo u mestu, nego idemo nazad jer nemamo razvojnu politiku“, rekao je Halimi za govornicom. Na ove tvrdnje oštro je reagovao ministar Marković navodeći da postoji niz opština u Srbiji koje ne dobijaju ekstra novac, a Preševo, Bujanovac i Medveđa dobijaju ekstra već osam godina. „Tim novcem ne upravlja Kooordinaciono telo, već predsednici opština koje je sve postavio gospodin Halimi. Srbi, Romi i Albanci ne žive dole nikako, ali zašto sa 64 miliona evra žive kao da su u 19. veku? Sva odgovornost nije na Beogradu. Kakvi ste vi to lideri? Pa vi ste, gospodine Halimi, lider 15 godina i možda je vreme da mesto ustupite mlađima. Vidite li vi druge opštine u Srbiji, ljudi se snalaze sa istim novcem koji i vi imate, a izgledaju deset puta bolje od vas“, naveo je Marković. Kao primer je naveo izgradnju vodovoda Bresnica na koji su potrošeni milioni, ali vode još nema. „Da li iko tamo odgovara kad se promaši investicija. Šta je vama Beograd kriv“, upitao je Marković. On je Halimiju postavio i pitanja zašto su vlasti u Bujanovcu i Preševu jednoetničke, zašto nije napravljen nacionalni savet albanske manjine, zašto nisu uključeni u rad Koordinacionog tela, šta je sa televizijom Preševo… „Od avgusta mi postavljate uslove: jedan, drugi, treći kako biste ušli u Koordinaciono telo. Ne morate da uđete, ali neće samo Beograd da bude odgovoran za stanje u Preševu i Bujanovcu. Da li mislite da na toj igranci između Beograda i Preševa i Bujanovca, vi u stvari gradite vašu poziciju. Da li vam odgovara status koji trenutno imate? Moraćete da se podvedete pod pravni sistem države u kojoj živite. Jednog dana ćete morati da istaknete državna obeležja. Ne možete dole živeti kao da niste u Republici Srbiji, a koristiti benefite iz Srbije“, zaključio je Marković. Replicirao je Halimi navodeći da je u poslanik u Skupštini zahvaljujući glasovima 17.000 Albanaca. „Nije tačno da su Albanci odbili rad u Koordinacionom telu .To je taktiziranje da biste opravdali nerad i nemogućnost da rešite probleme“, rekao je Halimi, dodajući da je politički debakl to što se navodi da se posebna sredstva u budžetu odvajaju za samo sprečavanje iseljavanja Srba.

Glasanje o Vladi

Dan za glasanje o nepoverenju Vladi biće određen u dogovoru s predlagačima inicijative – DSS, SRS i NS, rekla je juče predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, reagujući na insistiranje narodnjaka i radikala da se zakaže izjašnjavanje. „Sednica o nepoverenju Vladi nije završena, jer se nije glasalo, a to se mora učiniti da bi se videlo da li Vlada ima većinu“, poručio je Slobodan Samardžić iz DSS, a njegov partijski kolega Miloš Alogrudić je dodao da vladajuća većina samo povremeno ima većinu od 126 poslanika, a kvorum joj daje LDP.

Uzvratila im je šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbniju, Nada Kolundžija rečima: „Ako podnosioci inicijative žele da se rasprava okonča, onda treba i da obezbede većinu za glasanje. Vladajuća većina stavila je raspravu o Vladi na dnevni red, dala duplo vreme za raspravu, a želela je da da i kvorum za glasanje. Vi to niste želeli.“

Ponoš

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović rekao je juče da „između ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generlštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša postoji sukob i zapitao ko stoji iza toga, i da li je to, možda, predsednik Republike Boris Tadić. „General Ponoš ne radi ovo na svoju ruku i jasno je da postoji neki signal da ne ide na prijem koji je organizovao Šutanovac“, rekao je Todorović i dodao da ministar odbrane treba da bude bojkotovan, jer ne zaslužuje da bude na tom mestu, ali to ne treba da radi načelnik Generalštaba.

Odbor za finansije podržao predloge pratećih zakona

Beograd – Odbor Skupštine Srbije za finansije juče je podržao predloge sedam pratećih zakona budžeta za 2009. Tim predlozima su predviđene izmene zakona o porezu na imovinu, akcizama, carinskoj tarifi, administrativnim taksama, porezu na dohodak, kao i zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o penzijsko-invalidskom osiguranju. Državni sekretar u Ministarstvu za finansije Janko Guzijan je rekao da će zbog primene prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, od 1. januara iduće godine, prihodi budžeta u 2009. biti manji za oko 24 milijarde dinara. Da bi se nadomestio taj nedostatak, kako je objasnio, predloženo je, pored redovnog usklađivanja s inflacijom, i dodatno povećanje akciza na gorivo, pivo, cigarete i kafu i po tom osnovu prihodi budžeta u idućoj godini bi trebalo da budu veći za oko 15 milijardi dinara. Guzijan je naveo da je predloženo da se carina na uvoz automobila iz EU sa sadašnjih 20 odsto smanji na 10, dok bi carina na uvoz autombila iz drugih zemalja bila 12,5 odsto. Samo u idućoj godini, kako je predloženo, bio bi ukunut porez na kamatu na štednju, kao i porez na prenos apsolutnih prava i na kapitalnu dobit u trgovini hartijama od vrednosti. Izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđeno je da se u idućoj godini penzije ne uslađuju s troškovima života i inflacijom, već da se isplaćuju u istom iznosu kao i u decembru 2008. Odbor za finansije juče je podržao i Predlog sporazuma o zajmu Međunarodne banke za obnovu i izgradnju od 32 miliona dolara, koji je namenjen unapređenju usluga na lokalnom novou.

Pastor ponosan na poslanike SVM

Subotica – Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je juče da je ponosan na poslanike svoje stranke koji su istrajali u stavu oko zakona o sedištima sudova. „Netačna je informacija koju su preneli neki mediji da smo podržali zakon. Logično je da smo glasali za naše amandmane, ali zakon nismo podržali“, rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, pojedine stranke su tokom glasanja u Skupštini Srbije izdale regionalni interes i moraće to da objasne građanima. Dodao je da su iste stranke u predizbornoj kampanji potrošile milione na „plakatiranje ideje o evropskoj Vojvodini“. „Učinili su to zbog toga što su mnogo jaki lanci kojima su vezani koalicionim sporazumima u Beogradu. Taj koalicioni lanac funkcioniše i on se zateže u svakom momentu kada je potrebno“, ocenio je Pastor. Prema njegovim rečima, Zakon o sedištima sudova je antimanjinski zakon jer su prema njemu osnovni sudovi zadržani samo u dva grada u kojima su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica većinsko stanovništvo, dok su neki od sudova koji su ugašeni stariji od 160 godina. Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će četvorica poslanika Saveza vojvođanskih Mađara na proleće inicirati izmenu zakona o sedištima sudova. „Zakon stupa na snagu 2010. i imamo dovoljno vremena da pokrenemo poslaničku inicijativu za izmenu zakona“, rekao je Pastor. Poslanici SVM nisu želeli da daju kvorum pri glasanju za taj zakon. Kvorumu za glasanje obezbedila je Liberalno-demokratska partija. Beta

Statut Vojvodine ne može biti potvrđen do kraja godine

Predsednik Srbije Boris Tadićizjavio je sinoćda tehnički nije moguće da do kraja ove godine u Skupštini Srbije bude potvrđen Statut Vojvodine. „Nemoguće je tehnički do Nove godine da bude usvojen Statut Vojvodine jer imamo očigledno i tehničke teškoće da usvojimo i budžet do kraja ove godine, a to je danas najvažnije pitanje, pitanje odbrane ekonomske politike u Srbiji u narednih nekoliko meseci i odbrane radnih mesta“, rekao je Tadićnovinarima u Izvršnom veću Vojvodine. Dodao je da posle toga na red dolaze fiskalni zakoni, a odmah potom na dnevni red dolazi Statut Vojvodine i zakon o nadležnostima Vojvodine. „Idemo redom. Verujem da bismo mogli imati ubrzanje rada parlamenta, bez čega je nemoguće reformisati Srbiju dovoljno brzo. Tako da i parlament zahteva svojevrsno reformisanje, kroz donošenje poslovnika i uspostavljanje pravila ponašanja“, rekao je Tadići dodao da je jedino parlament „vlastan“ da samog sebe reformiše. Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija ima odgovornost za funkcionisanje parlamenta, ali i opozicija uvek ima mogućnost opstrukcije rada parlamenta. „Za mene je potpuno neprihvatljivo da se parlamentarna govornica koristi za nadmetanje do juče pripadnika iste stranke i političkih prijatelja, koji danas, bivajući u razlicictim strankama, tu najveću srpsku instituciju koriste za unutrašnje političke obračune ili nadmetanja“, kazao je Tadić. „Umesto da parlament donosi budžet, Statut, zakone, da oslobodimo građane viza, mi imamo besmislene političke prepirke. I to je deo demokratije, ali mi nismo u situaciji da, kao neke druge zemlje koje imaju tradiciju od nekoliko stotina godina demokratije, gubimo vreme“, rekao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari