Konsultacije u EU o merama protiv Dodika 1Foto: Fonet

Konsultacije između država članica Evropske unije u vezi sa uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, već su u toku, saznaje Danas u dobro obaveštenim diplomatskim izvorima.

Prema rečima naših sagovornika iz EU, te konsultacije su počele i pre nego što su Sjedinjene Američke Države prekjuče saopštile da su uvele sankcije predsedniku RS.

„Problem sa brzinom donošenja konačne odluke u vezi sa tim pitanjem je činjenica da, za razliku od SAD, konsultacije između 28 zemalja EU, svakako, traju duže, tako da se njihov konačni dogovor, na nivou cele Unije, ne može očekivati brzo“, tvrde sagovornici našeg lista. Govoreći o sankcijama SAD predsedniku RS, francuska ambasadorka u BIH Kler Bodoni juče je izjavila da će o sankcijama odlučivati i članice Evropske unije. S druge strane, izvori Danasa iz Berlina nezvanično tvrde da „mogućnost uvođenja sankcija u Nemačkoj nije ni izbliza još pomenuta“.

Kristijan Dan Preda, izvestilac za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu, kaže za Danas povodom mogućih sankcija EU Dodiku da „kao što možda znate, Dodik nije moj sagovornik“.

– Mislim da su Sjedinjene Države postupile pravilno, jer neko poput gospodina Dodika ko ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH i ustavno ustrojstvo države nije kredibilan akter u demokratiji. Nadam se da će vlasti u Beogradu slediti takav potez, poručuje Dan Preda.

Senad Pećanin, analitičar i publicista iz Sarajeva, kaže za Danas da je Milorad Dodik „u ovom trenutku najveća opasnost u Evropi“.

– Dodikovo dugogodišnje rušenje svih državnih institucija i organa sada je ušlo u huligansku fazu. Radi se o testiranju mogućnosti pretvaranja manjeg BiH entiteta u još jednu vrstu ruske „Abhazije“. Procjenjuje se da je dolazak Trampa, Bregzit, neizvjesna budućnost EU i NATO, globalno jačanje desnice, a sve uz podršku Rusije, idealan ambijent za akciju. Odlazeća američka administracija je to shvatila i sa zakašnjenjem je uvela mjere Dodiku. Ukoliko to bude ovisilo o njemu, a to zatraži Putin, Dodik će uvesti BiH u krvavi rat, smatra Pećanin.

Vedran Džihić, viši istraživač na Austrijskom institutu za internacionalnu politiku, kaže za Danas da uvođenje sankcija protiv Dodika predstavlja prekretnicu u njegovoj političkoj karijeri i početak kraja ere Dodik u RS-u.

– Žigosan od strane SAD, Dodik se, sudeći po njegovim prvim reakcijama, odlučio da krene na put bez povratka i da rizikuje sve da spasi vlastitu kožu. Pored do sada ustaljene nacionalističko-oportunističke retorike u kojoj se predstavljao kao zaštitnik Srba u RS-a i njihov moralni vožd u repertoar će uz podršku medija u RS-a uvesti pozu žrtve i velikomučenika. Neovisno o tome da li će nova Trump-administracija ukinuti sankcije, u šta lično ne vjerujem, za očekivati je, što više, da se i zemlje EU pridruže sankcijama ili ne Dodik očigledno skreće na put samouništenja. Nažalost, kolateralna šteta ovakvog pragmatičnog egoizma Milorada Dodika će upravo biti RS i narod u RS-u, koji će u ovoj eskalirajućoj krizi samo dodatno biti ekonomski i socijalno srozani. Srpski interes u BiH ne može i ne smije biti izolacija radi zaštite jedne osobe i njegove klike koji su očigledno spremni da isti taj srpski narod žrtvuju da bi politički preživjeli, smatra DŽihić.

Senad Pećanin, analitičar i publicista iz Sarajeva, kaže za Danas da je Milorad Dodik „u ovom trenutku najveća opasnost u Evropi“. „Dodikovo dugogodišnje rušenje svih državnih institucija i organa sada je ušlo u huligansku fazu. Radi se o testiranju mogućnosti pretvaranja manjeg BiH entiteta u još jednu vrstu ruske „Abhazije“. Procjenjuje se da je dolazak Trampa, Bregzit, neizvjesna budućnost EU i NATO, globalno jačanje desnice, a sve uz podršku Rusije, idealan ambijent za akciju. Odlazeća američka administracija je to shvatila i sa zakašnjenjem je uvela mjere Dodiku. Ukoliko to bude ovisilo o njemu, a to zatraži Putin, Dodik će uvesti BiH u krvavi rat“, smatra Pećanin.

Isti princip primenjen i za ruske državljane

Milorad Dodik od utorka se i zvanično nalazi na „crnoj listi“ Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koje deluje pri američkom Ministarstvu finansija. Na portalu OFAC-a uz ime, prezime i datum rođenja lidera RS navedeno je i da on dolazi sa Balkana. Dodik je stavljen na takozvanu listu „Posebno označenih subjekata“, koja se odnosi na pravna i fizička lica protiv kojih su uvedene sankcije zbog nekog prekršaja, uključujući i bavljenje terorizmom, kriminalom i slične aktivnosti.

Kako se precizira, takvim „subjektima“ zabranjeno je putovanje i zamrznuta je imovina u Sjedinjenim Državama, pod uslovom da je poseduju, a „američkim građanima generalno se zabranjuje da sa njima posluju“. Isti princip primenjen je i slučaju pojedinih državljana Rusije, koji se dovode u vezu sa aneksijom Krima.

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak kazala je da je Dodik sankcionisan na osnovu odredbe kojom se odobravaju sankcije „protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom primene Dejtonskog sporazuma“.

„Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja aktivnu pretnju u vezi sa ometanjem Dejtonskog sporazuma“, rekla je Kormak. Spisak osoba i firmi pod političkim i ekonomskim sankcijama SAD sadrži oko 230 imena sa Balkana, najviše iz BiH, Srbije uključujući i Kosovo i Makedoniju.

Vučić preneo Mogerinijevoj da se zalaže za mir

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu imao sastanak sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini. On je nakon sastanka preneo novinarima da je za stolom rekao da se zalaže za mir i stabilnost po svaku cenu, ali da ne voli licemerne stavove. „Kako su samo Srbi videli duge cevi? Ipak, spreman sam na svaku vrstu kompromisa, dijaloga i dogovora“, rekao je Vučić, prenosi B92.

Pre susreta sa Mogerini, Vučić je medijima izneo stavove o porukama iz sedišta NATO da nije potrebno tražiti dozvolu Alijanse za delovanje Kosovske policije na severu Kosova.

„Sada kažu da nemamo pismeni sporazum, pa nemamo ga, ali je to deo onoga o čemu smo razgovarali i imamo usmeni sporazum. Znate, u Briselu imate samo dva sporazuma u pisanoj formi, a sve ostalo je postizano kao usmeni sporazum“, rekao je Vučić novinarima. Vučić je u Davosu izjavio da su mir i stabilnost glavni ciljevi njegove vlade.

Između ostalog, on je juče u Davosu razgovarao sa direktorom kompanije Al Dahra, Hadimom al Darejem, o modelu privatizacije kompanije PKB za koju je zainteresovana ta kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopšteno je iz Vlade Srbije. „Sve što je dobro za Srbiju, mi smo spremni da uradimo. Želimo da razvijamo poljoprivrednu industriju i za to imamo velike planove. Naša kompanija ima obezbeđeno tržište za sve poljoprivredne proizvode“, rekao je Al Dareji, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je tema razgovora bila i model privatizacije kompanije PKB, izgradnja kargo centra na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i kupovina više preduzeća u Srbiji.

Pratimo posledice

Iako ne razmatramo restriktivne mere, institucije Evropske unije i države članice i dalje će pratiti posledice nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, navedeno je u pisanom odgovoru portparola EU na pitanje RFE.

Zvizdić u ponedeljak u Beogradu

– Nisam veliki pobornik sankcija i ne mislim da to išta rešava, samo će dodatno komplikovati odnose u BiH. Oni koji su donosili sankcije valjda znaju zašto su to napravili i ne znam samo šta je konačni cilj, ali svakako mislim da se stvari rešavaju dijalogom i razumevanjem između Srba, Bošnjaka i Hrvata, za šta ću se zalagati u razgovoru sa Zvizdićem, rekao je Vučić medijima u Davosu. Poseta Beogradu Denisa Zvizdića, predsedavajućeg Saveta ministara BiH, zakazana je za ponedeljak, 23. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari