Kontramere bi bile štetne za Beograd 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđevic

Smatramo da zvanični Beograd neće primeniti kontramere protiv Prištine, uprkos činjenici da kosovska vlada mesecima odbija da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije, tvrde za Danas predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada.

Diplomate ističu da bi bilo kakav potez srpskih vlasti u tom pravcu „izazvao loše reakcije zapadnih zemalja, i pogoršao položaj Srba sa Kosova“.

„Ovako je Beograd u taktičkoj i moralnost prednosti, jer, prethodnih meseci, otkako je kosovska vlada uvela takse, ničim nije odmogao u pronalaženju rešenja za kosovski problem“, napominju naši izvori. Diplomate, takođe, smatraju da nije izvesno da će do sastanka o Zapadnom Balkanu, zakazanom za 1. jul u Parizu, „pasti“ vlada kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, iako Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova pokušavaju da skupe većinu u parlamentu za rušenje aktuelnog saziva izvršne vlasti. Prema mišljenju diplomata, takav potez bi dodatno usporio tempo pregovora Beograda i Prištine.

„Pregovori o Kosovu moraju biti nastavljeni, a slede i sastanci o ovom regionu u Parizu i Poznanju. Mnogo je vremena već izgubljeno i nijedna strana više nema pravo da se izvlači i da kupuje vreme“, kažu sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je država spremila „ograničene“ mere, od kojih su neke, kako je naveo, „vrlo snažne i oštre“ kao odgovor na odluku Prištine da ni posle devet meseci ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije. Kako je dodao nastojaće se da tim merama ne bude pogođeno srpsko stanovništvo na Kosovu.

On je posle sastanka u petak u Beogradu sa predstavnicima Srba sa severa Kosova kazao i da će nemačku premijerku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona upoznati sa odgovorom Srbije na „anticivilizacijske i protivpravne takse“ Prištine na sastanku 1. jula u Parizu ali i da će im reći da nastavka razgovora o statusu Kosova neće biti dok takse ne bude ukinute.

– Ko je mislio da će se u Parizu razgovarati o rešenju za Kosovo treba da zna da smo se danas dogovorili da razgovora neće biti dok ne ukinu takse. Bez ukidanja taksi, možemo da pričamo o lepom vremenu, kako je bilo dobrih boksera u Prištini ali dijaloga nema dok ne počnete da poštujete norme međunarodnog javnog prava, rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, pripreme akcija hapšenja više desetina Srba na severu Kosova i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da to spreče.

– Molimo, upozoravamo, zahtevamo od međunarodne zajednice da to spreči jer u ludilu u Prištini oko borbe za rejting, uvek stradaju Srbi. Molimo predstavnike „kvinte“ da pokušaju da spreče nove provokacije Prištine koje u krajnjoj instanci imaju za cilj iseljavanje Srba sa severa Kosova, kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić se oštro osvrnuo na izjavu Marka Jakšića, bivšeg odbornika stranke ubijenog političara Olivera Ivanovića. Jakšić je rekao, da bi na nedavnim izborima za gradonačelnike Severa trebalo glasati za albansku kandidatkinju Gonđu Čauši jer bi i ona morala da vodi računa o interesima srpske zajednice, za razliku od Srpske liste.

Novoizabrani gradonačelnici će obavljati svoje funkcije samo dok ih ne učine besmislenim pritisci Prištine, ako bude potrebno, napustiće svoje pozicije, rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, obraćajući se zajedno sa predstavnicima Srpske liste, novinarima posle Vučića.

Kako je objavljeno, izveštaj vladine Kancelarije za KiM, o pregovorima Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. dostavljen je parlamentu uoči sednice u ponedeljak 27. maja, na kojoj će govoriti Vučić. Pojedini poslanici opozicije učinili su odmah ceo tekst izveštaja dostupnim na Tviteru. Opozicija koja podržava proteste „1 od 5 miliona“ najavila da neće prekidati bojkot Skupštine zbog dolaska Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari