Predstavnici Ministarstva saobraćaja vršiće kontrolu linijskih prevoznika na graničnim prelazima kako bi se smanjio broj lažnih azilanata iz Srbije u zemlje Evropske unije. To je samo jedna od novih mera, koja bi trebalo da počne sa primenom ovih dana. I dalje ostajemo privrženi ideji da se Srbija stavi na listu „zemalja sigurnog porekla“, kao i da se novčana davanja podnosiocima azila smanje – ističe za Danas Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije Srbije.

Inače, Evropska komisija trebalo bi ove sedmice da predstavi predloge za izmene viznog režima, a o problemu povećanog broja tražilaca azila raspravljaće se danas i sutra na ministarskom sastanku zemalja EU sa državama Zapadnog Balkana u Tirani kako bi se pojačala saradnja, a sve u cilju da se smanji broj tih lica i očuva režim slobodnog putovanja za državljane regiona. Na tom sastanku učestvovaće i srpski ministar pravde Nikola Selaković.

Prema ranijim saznanjima Danasa iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, Nemačka neće ponovo uvesti vize Srbiji, jer je ranije bilo čak i više takozvanih lažnih azilanata, „ali će morati da se pronađe rešenje da se njihov broj smanji, a to rešenje treba tražiti u Beogradu“.

Nemačka planira da stavi Srbiju i Makedoniju na listu zemalja „sigurnog porekla“, čime bi se značajno ubrzale procedure rešavanja zahteva njihovih državljana za azil. „Jedan od načina da se smanji broj tražilaca azila iz Srbije u nekim zemljama EU, uključujući Nemačku, jeste ponovno uvođenje viza, ali to bi bila katastrofa… Niko ne želi to da vidi i svi radimo na tome da vize ne budu ponovo uvedene“, rekao je nedavno ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razgovarali su 25. oktobra o uspostavljanju proceduralnog mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju „belog šengena“ za zemlje iz kojih dolazi najviše takozvanih lažnih azilanata, a među kojima je i Srbija. Nikakve odluke nisu donete, već se samo vodila diskusija.

U analizi Evropske inicijative za stabilnost (ESI) navodi se da bi ponovno uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana bio loš potez EU i nepravedan gest prema građanima regiona, jer se time ne rešava problem velikog broja zahteva za azil, već je rešenje u reformisanju sistema odobravanja azila u državama članicama EU.

Da podsetimo, ministri Nemačke, Belgije, Holandije, Luksemburga, Francuske i Švedske tražili su hitno razmatranje mogućnosti da se građanima Srbije i Makedonije ponovo uvedu vize zbog priliva „lažnih azilanata“.

ACKOVIĆ: Većina nisu Romi

Beograd – Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, ističe za Danas da podaci nekih stranih institucija i organizacija u Srbiji, poput ambasade Danske i Misije OEBS, pokazuju da većina lažnih azilanata nisu Romi, kao što se to tvrdi prethodnih dana.

„Zbog tih tvrdnji je stvorena velika fama, ali i problem koji će imati romska nacionalna zajednica, jer će ostatak građana Srbije, ukoliko se ukine bezvizni režim, optužiti Rome da su oni razlog zbog kojeg nisu u mogućnosti da putuju“, kaže Acković.

Kako dodaje, u izveštajima Evropskoj uniji o Dekadi Roma i njihovoj socijalnoj inkluziji navodi se da su izvesne beneficije omogućene romskoj manjini, „što nije istina“. Prema rečima našeg sagovornika, napredak u oblastima, poput zapošljavanja Roma i boljeg obrazovanja, zapravo ne postoji. On navodi da bi romski lideri, „koji rade sve, a najmanje pomažu Romima“, morali više pažnje da posvete problemima lažnih azilanata koji su romske nacionalnosti“, jer se ti ljudi suočavaju s velikim poteškoćama i problemima u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari