Kontroverzni Veselinović i njegov kum 1Foto: MUP

Pojedini prištinski mediji pišu o tome kako je Milan Radojičić kum kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, sa kojim se našao na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal 2012. zbog sumnji da su, zajedno sa Draganom Ćurčićem, 2010. prisvojili 32 vozila koja su vlasništvo kompanije Hipo-Alpe Adrija lizing.

Međutim, na taj slučaj je Apelacioni sud u martu 2016. stavio tačku, a presudom drugostepenog suda pravnosnažno su oslobođeni svih optužbi. Veselinović je uhapšen šest meseci pre podizanja optužnice za privredni kriminal, ali je ostalo nerazjašnjeno da li je uhapšen zbog sumnji da je organizovao nerede na severu Kosova, kako ga je tada označio Kfor, a sumnjičio Euleks. Bio je to sukob za koji je Kfor tvrdio da postoji i snimak koji dokazuje da su glavni organizatori napada na međunarodne snage na Kosovu bili Zvonko Veselinović i njegov brat.

O tome da je Veselinović izgradio imperiju na Kosovu na osnovu sumnjivih poslova (trgovinom drogom, švercom nafte…) mediji izveštavaju unazad godinama, preciznije od 2011, kada je šira javnost i prvi put čula za njega, jer se istakao u organizovanju sprečavanja Albanaca iz južnog dela Mitrovice da pređu u srpski deo grada. Bio je i jedan od organizatora postavljanja barikada 2011. na severu Kosova. Ističe se bliskost sa prethodnom kao i aktuelnom vlašću, a u prilog veza sa SNS navodi se, između ostalog, posao izgradnje auto-puta na Koridoru 11, vredan 75 miliona dolara, koji je prošle godine dodeljen konzorcijumu firmi na čijem čelu jedne od njih je i Zvonko Veselinović. Televizija N1 je u aprilu prošle godine izvestila da je na jednoj deonici Koridora angažovana firma Inkop, koju je od prethodnog vlasnika u februaru 2013, bez ikakve nadoknade, formalno preuzela sestra Zvonka Veselinovića. Zvonko Veselinović je u kratkom razgovoru potvrdio za Insajder da on rukovodi firmom Inkop. Na pitanje da li je blizak SNS Veselinović je odgovorio da jeste, ali da je pre toga sarađivao i sa predstavnicima prethodne vlasti, posebno u vreme postavljanja barikada na severu Kosova.

O Radojičiću, međutim, domaća javnost piše samo u kontekstu kumstva sa Veselinovićem i pomenutoj optužnici za privredni kriminal iz 2012.

Još jedno kontroverzno ime sa severa Kosova o kojem mediji izveštavaju u kontekstu sumnjivog biznisa i zavođenja reda je Zoran Milojević Zelja, vlasnik benzinske pumpe u Leposaviću. O njemu, međutim, navode i da je jedan od „glavnih batinaša SNS“ u Srbiji, pogotovo tokom kampanje lokalnim izborima. Kako je list Blic iz juna 2015. godine izvestio, Milojević je učestvovao u incidentima u Vrbasu, Odžacima, Mionici, Majdanpeku… a nijedno od prebijanja, počev od prvog, u Srbobranu, marta 2013, do sada nije dobilo sudski epilog, niti su podignute optužnice, iako su nadležni raspolagali podacima, počev od registarskih tablica automobila koje su koristili batinaši, do direktne identifikacije napadača. On je, u vreme kada je Kancelarijom za KiM rukovodio Aleksandar Vulin, postao savetnik u Kancelariji, član IO SNS i poverenik SNS za KiM, a bio je i „predstavnik Telekoma“ za KiM. Za Milojevića bivši funkcioner SNS Saša Mirković tvrdi da komanduje paralelnim strukturama SNS sačinjenim od aktivista i ljudi koji su zaposleni u MUP i BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari