Kopredsedavajući srpskog kokusa: Vašington će se više uključiti u dijalog 1Foto: EPA-EFE/DIMITAR DILKOFF / POOL (arhivska fotografija)

Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa Ted Po, izjavio je da će SAD biti više uključene u dijalog Srbije i Kosova i možda pomeriti EU na neku drugu ulogu.

„Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rešavanju ovog pitanja i možda pomeri EU na neku drugu ulogu“, rekao je Po za Glas Amerike.

On je rekao da misli da SAD mogu da pomognu da podstaknu ne samo Srbiju, već i Kosovo da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju već godinama.

„Kosovo je bilo deo problema, zbog nespremnosti da pokušaju da nađu kompromis i dugoročno rešenje zarad mira u regionu“, rekao je Po koji krajem godine odlazi u penziju, a u novom sazivu Kongresa, u januaru, na položaju u kokusu zameniće ga republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers.

Stajvers je za Glas Amerike rekao da je ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i da mu je drago da će SAD raditi na tome da probaju da podstaknu dijalog.

„Ne namećemo rešenja ali posredujemo u pronalaženju rešenja na fleksibilan način, koja će biti u interesu srpskog naroda, vlade i crkve“, kazao je Stajvers.

On je rekao da će za njega vojna saradnja biti jedan od prioriteta, ali i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u celini. Kako je naveo, sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija.

„Voleo bih da vidim da ljudi bolje sarađuju i da ta pitanja budu više vidljiva u američkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima nego kao posrednik. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU koji će, nadam se, dati rezultate“, rekao je Stajvers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari