Izetbegović je, naime, izneo lični stav da bi trebalo priznati Kosovo, uz napomenu da to trenutno nemoguće zbog blokade vlasti u RS. Međutim, razlozi za održavanje “hitne sednice” Saveta za nacionalnu bezbednost su dan posle samo dopunjeni zaključcima sa sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović – da je primećeno pojačano delovanje stranih službi sa ciljem destabilizacije vlasti u Srbiji.

– Sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednosti na osnovu lažne vesti je poruka građanima da vlasti “brinu” o Kosovu i “bore se za njega”. To im je potrebno posle formiranja vlade Kosova – ocenjuje za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik u Skupštini Srbije na listi Liberalno demokratske partije. On napominje da je još jednom tema o Kosovu iskorišćena radi nacionalističkog legitimisanja.

– To je učinjeno čak i sa izmišljenim povodom – ističe Korać za naš list. Takođe, reakcija Srbije na lažno interpretiranu izjavu člana Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda, smatra Korać, odnosi se i na pomoć Miloradu Dodiku, predsedniku bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske, u tvrdnjama da je Bakir Izetbegović neprijatelj Srbije.

Upitan na koji način bi mogla da bude ugrožena nacionalna bezbednost izjavom da bi Bosna trebalo da prizna Kosovo, s obzirom na to da se nije odustalo od sednice Saveta ni nakon istinitog prikazivanja onoga što je Bakir Izetbegović rekao, Korać kaže: “Ciničan ali tačan odgovor bi glasio – treba se pripremati za izbore u Beogradu”

– Reč je o banalnom pumpanju patriotizma. Rade to stalno. Red ruskih aviona, red borbe za Kosovo, red zavera protiv Srbije – zaključuje sagovornik Danasa.

Upravo je tema “zavera protiv Srbije” bilo objašnjenje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, Nebojše Stefanovića.

– Strane službe su pojačale delovanja usmerena ka Srbiji, a postoje informacije da će te aktivnosti biti intenzivnije. Na delu je pokušaj da se utiče na interese Srbije i da se smanji njen uticaj, posebno u zemljama u regionu u kojima žive naši sunarodnici – rekao je Stefanović za Novosti. Stefanović je, posle prve sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koju je vodio kao sekretar Saveta za nacionalu bezbednost, rekao da predsednik Srbije i Vlada Srbije vode politiku nezavisne i samostalne Srbije što „smeta mnogima“.

– Nijedna velika sila ne želi da budete mimo njihovog uticaja, čak i zemlje u okruženju žele da imaju uticaj na proces u Srbiji, na našu ekonomiju, bezbednost. To je njihova legitimna želja. Naše je, s druge strane, da ih u tome sprečimo, i to i činimo – rekao je Stefanović.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenjuje za Danas nema nikakvog povoda za sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, jer kako kaže, sve i da Bosna i Hercegovina zaista priznaju nezavisnost Kosova, iako je to trenutno nemoguće, zbog odnosa političkih snaga i BiH, to ni na koji način ne može da ugrozi bezbednost građana Srbije.

– Lažni povod za sazivanje Sednice govori o namerama vlasti da glasače Srpske napredne stranke drže u stalnom grču kako bi se neke druge teme sklonile iz fokusa javnosti. Ovo se može tumačiti kao predizborna manipulacija i zloupotreba institucija sa tim ciljem, poput skretanja teme sa saobraćajnog kolapsa u Beogradu – kaže sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, ovakva reakcija srpskih vlasti ne predstavlja nikakvu novost.

– SNS plaši građane. Imali su nekoliko državnih udara bez ikakvog epiloga. Sve te priče prate bombastični naslovi i dizanje tenzije da bi se na kraju sve zaboravilo – zaključuje sagovornik Danasa.
Dragan Šormaz, član Odbora za bezbednost u Skupštini Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke, međutim, kaže za Danas da je bezbednost građana Srbije “itekako ugrožena izjavom Izetbegovića da bi trebalo priznati Kosovo”.

– To je određena poruka i za islamske estremiste koji podržavaju nezavisnost Kosova, jer dolazi od jedne važne političke ličnosti u regionu. Srbija se trudi da bude korektna prema svima u regionu, a ovakav stav Izetbegovića ne može nikako da bude dobronameran. To nema veze da li BiH može ili ne može da prizna Kosovo, važno je to da je Izetbegović izneo stav da bi ga trebalo priznati – zaključuje Šormaz za Danas.

Tadić traži Stefanovićevo razrešenje

SDS Borisa Tadić zatražila je razrešenje Nebojše Stefanovića sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost zbog nedozvoljene koncentracije političke moći. Budući da je Savet ustrojen u vreme dok je Tadić bio predsednik Srbije, u saopštenju se odbacuje svako poređenje sa pokojnim Miodragom Rakićem, šefom Tadićevog kabineta i tadašnjim sekretarom Saveta. Navodi se da Rakić za razliku od Stefanovića, nije imao nijednu stranačku funkciju. Tadić je istakao da se u vreme njegove vladavine sekretar starao o koordinaciji rada bezbednosnih službi i izvršavao naloge Saveta i nikada nije davao političke izjave niti se igrao raspirivanja vatre nacionalizma u potrazi za popularnošću.