Korać: Šešelj izneverio dogovor sa Vučićem o nenapadanju 1Foto: Fonet

Ne verujem da je ovo najnovije „divljanje“ lidera radikala dogovoreno sa predsednikom Srbije i da je predstava u zajedničkoj režiji, komentariše za Danas Žarko Korać…

samostalni poslanik na listi Liberalno-demokratske partije, pojedine navode da se Šešelj u poslednje vreme ponaša još više ekstremistički uz odobrenje Aleksandra Vučića. Kako ocenjuje sagovornik Danasa, Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj su do sada zaista imali dogovor o međusobnom nenapadanju, koji je, tvrdi Korać, Šešelj sada prekršio.

– Šešelj je prekršio dogovor o međusobnom nenapadanju i sada je Vučić zatečen. On zna da je Šešelj neuravnotežen i ne zna kako da reaguje. Plaši ga se. Plaši se šta bi Šešelj mogao o njemu da kaže. Šešelj je, s druge strane, zatečen presudom Haškog tribunala i katastrofalnim izbornim porazom na beogradskim izborima i sada pokušava da se iz toga nekako izvuče. Teško je ući u njegovu glavu i psihu jer on je ispao sada iz koloseka. On je uveren da je pobedio Haški tribunal, a sada je osuđeni ratni zločinac – ističe Žarko Korać za Danas. On dodaje da je Šešeljevo ponašanje destruktivni „EPP“ po kome je inače poznat.

– On to radi da bi skrenuo pažnju javnosti na sebe i vrati svoje birače. Ali ovo je sada čist izazov vlastima i to potpuno otvoreno i videćemo reakciju. Ako su se pravili da nisu videli cepanje hrvatske zastave, šta će sada da rade? Da ne vide ovu najavu? – zaključuje Korać za naš list.

Komentarišući najavu Šešelja da će se radikali „razmiliti“ po Hrtkovcima, uprkos zabranama skupa 6. maja, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, ističe za Danas da „koliko znam, gamad mili, a lek protiv gamadi je autan“.

– Lek za organizaciju osuđenog ratnog zločinca je antifašistička akcija. Mi iz LSV ćemo biti tamo, a siguran sam i veliki broj građana koji osuđene zločince neće da trpi u političkom prostoru. Ipak nadam se da će država odraditi svoj posao i pokazati da su anticivilizacijski skupovi nedopustivi u zemlji koja ide putem evropskih integracija – ističe Kostreš za Danas.

Uprkos odluci MUP-a Srbije da ne dozvoli nijedan miting 6. maja u Hrtkovcima, SRS, ali ni poslanici DS i LSV ne odustaju od odlaska u to sremsko mesto. Vojislav Šešelj tvrdi da će radikali održati planirani miting 6. maja u Hrtkovcima, a demokrata Balša Božović najavljuje da demokrate neće održati miting, već da će biti tamo da pruže podršku građanima i zaštite ih „pošto država i državni organi to ne čine, već dozvoljavaju Šešelju da i dalje širi govor mržnje“.

„Mi ćemo biti uz svoje sugrađane jer želimo da se u svojoj zemlji osećaju sigurno, to im garantuje Ustav i zakoni i to je dužnost svih koji vole ovu zemlju. Mi ne delimo ljude po verskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti i želimo da budemo sa njima i ne dozvolimo da se ponovi ono što je nekada Šešelj uradio“, istakao je Božović u parlamentu Srbije i dodao da će demokrate pokušati da spreče Vojislava Šešelja da održi miting u Hrtkovcima.

Božović je negodovao jer je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao da neće dozvoliti nijedan skup, čime je, po Božoviću, izjednačio one koji brane svoje građane sa onima koji su osuđeni za ratne zločine i koji su proterivali građane. Prema njegovim rečima, to govori da se Aleksandar Vučić nije promenio i da želi ovakvu Srbiju gde se poistovećuju oni koji su osuđeni za ratni zločin sa onima koji žele da zaštite građane kako ne bi došli u situaciju kao devedesetih.

„Čuli smo informaciju da policija miting neće dozvoliti. Policija ništa ne dozvoljava, jer su mitinzi slobodna stvar građana i mitinzi samo mogu biti zabranjeni pod izvesnim uslovima. S obzirom da na mitinzima SRS nikada nije bilo incidenata, ugrožavanja ljudi i imovine i nikada nisu bili rušilački, nema razloga za zabranu“, rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije i dodao da nema problem sa tim ako neko drugi želi da održi kontramiting, ali da je na policiji da tim ljudima kaže da su radikali već zakazali miting za 11 časova i da oni mogu da se okupe po podne ili neki drugi dan.

U slučaju da policija pokuša da spreči skup, kako je Šešelj najavio, radikali će krenuti u šetnju tim selom, a da će ukoliko ih policija napadne, sesti na zemlju. „To je stara naša taktika jer onda i policija ne tuče. Ako skup bude zabranjen, neće biti ozvučenja i bine, jer to mogu da spreče, ali da nas spreče da šetamo – to malo teže! A ako blokiraju ulaz u Hrtkovce, pa mi smo se i ranije pokazali da smo snalažljivi“, napominje lider radikala i dodaje da odluku o zabrani skupa još nisu dobili, već da postoji samo izjava ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

MUP: Nećemo dozvoliti skupove u Hrtkovcima

Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je saopštilo da neće dozvoliti nijedno okupljanje 6. maja u Hrtkovcima. Iako je više političkih organizacija zvanično prijavilo ili najavilo skupove u ovom mestu, nijedno okupljanje neće biti dozvoljeno. Zvanična rešenja o zabrani skupova, onima koji su prijavili, biće uručena u zakonskom roku. Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi obezbedilo sprovođenje donetih rešenja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari