Predsednik Crne Gore Filip Vujanović trebalo bi da danas započne trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Prema najavama, Vujanović će danas u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a za sutra su planirani susreti sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Skupštine Srbije Slavicom Đukić – Dejanović. Tokom posete Vujanović bi trebalo da poseti i crnogorsku zajednicu u Lovćencu.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, izjavio je za Danas da je nejasno da li je predstojeća Vujanovićeva poseta Srbiji, druga na predsedničkom nivou od obnove pune državnosti Crne Gore, radna ili službena. Janjić smatra da je maksimum koji se može očekivati od susreta Tadić – Vujanović razmena poruka o unapređenju saradnje i načelni dogovor o deblokadi započetih pregovora o ekonomskim odnosima, obnovi pruge Beograd – Bar i dvojnom državljanstvu.

On kaže da je poželjno da se na ovom sastanku raspravi i pitanje uspostavljanja punih diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine što bi, prema Janićevim rečima, moglo da se dogodi najkasnije za mesec dana, jer Crna Gora namerava da ove godine počne pregovore o statusu kandidata za EU.

– Crna Gora zna da, kada je reč o evropskim integracijama, Brisel i Vašington nagrađuju i odnos prema Kosovu. Očekujem da će Vujanović u Beogradu otvoriti pitanje uspostavljanja punih diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, ali ne znam kakav će biti Tadićev odgovor. Tek posle Vujanovićeve posete znaće se i da li će i kada Crna Gora imenovati novog ambasadora u Srbiji – objašnjava Janjić.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Danasu je nezvanično rečeno da Beograd od Vujanovićeve posete očekuje unapređenje odnosa dve zemlje posle zahlađenja koje je usledilo nakon crnogorskog priznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova. Izvori Danasa ne očekuju da će se na predsedničkom nivou razgovarati o otvaranju konzulata Srbije u Crnoj Gori, jer je to tema za dve vlade.

Srbija i Crna Gora uspostavile su diplomatske odnose 22. juna 2006, ali su oni prekinuti 9. oktobra 2008, nakon što je crnogorska vlada odlučila da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Anka Vojvodić, crnogorski ambasador u Srbiji, tada je proglašena nepoželjnom osobom u državi domaćinu, dok je Zoran Lutovac, amabasador Srbije u Crnoj Gori, ostao u Podgorici. Sudeći prema nezvaničnim komentarima iz MIP-a Srbije, najava Podgorice o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa sa Prištinom najverovatnije neće dodatno opteretiti srpsko-crnogorske diplomatske odnose, jer Beograd očekuje da Crna Gora što pre imenuje novog ambasadora u Srbiji.

Filip Vujanović je pred put u Beograd izjavio da s predsednikom Srbije ima otvorenu, sadržajnu i intenzivnu saradnju primerenu odnosu predsednika dve bliske države i da ga je Tadić pozvao u zvaničnu posetu Srbiji na Energetskom samitu u Sofiji. Vujanović očekuje da će pitanje dvojnog državljanstva i bez izmene zakona o državljanstvu Crne Gore i Srbije biti rešeno, kao i unapređenje privredne saradnje, prenose aagencije.

Priznavanje Kosova zbog integracionih interesa

Uoči posete Srbiji Filip Vujanović je izjavio da je Crna Gora „priznala Kosovo jer bi u suprotnom njeni integracioni i ukupni interesi imali ozbiljne štete“. On kaže da je Podgorica priznala jednostrane poteze Prištine „posle kontinuiranih, a često javno eksponiranih stavova visokih i najviših predstavnika njenih partnera u evropskim i evroatlantskim integracijama koji su iznosili očekivanje da podelimo njihov stav u odnosu na Kosovo, kao važan deo njihove politike u regionu“.

– Na svim diplomatskim nivoima jasno je saopšteno da Crna Gora kao partner koji pristupa EU i NATO, u odnosu na ovo pitanje, treba da uvaži stavove država koje su brojan i važan deo integracija. Nije se moglo očekivati da će Crna Gora dobiti pozitivan odnos prema aplikaciji za kandidatski status u EU ako ignoriše činjenicu da su tada 21 od 27 članica Unije priznale Kosovo. Konačno, naše priznanje dolazi osam meseci posle proglašenja nezavisnosti Kosova i pošto je tu nezavisnost priznalo 48 država – rekao je Vujanović u intervjuu za Politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari