Vlada Kosova nema strategiju za period pre i posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, jer potpuno isključuje opciju da stav tog suda bude u prilog Srbiji.

Postoji mogućnost da će neutralno mišljenje MSP u stvari biti u interesu Kosova, jer će navesti zemlje koje su se do sada predomišljale u vezi s priznanjem nezavisnosti, da to ipak učine. Moguće je da među njima bude i Grčka – ocenjuje u razgovoru za Danas Škeljzen Maljići, politički analitičar iz Prištine.

Šta mislite o strategiji Vlade Kosova za period neposredno pre i posle objavljivanja mišljenja MSP?

– Vlada Kosova uglavnom daje optimističke izjave da će Međunarodni sud pravde doneti presudu koja potvrđuje nezavisnost države i da će nakon toga uslediti nova serija priznanja. Mislim da se i ne razmišlja o soluciji da MSP podrži Srbiju. To znači da vlada u Prištini zapravo i nema strategiju za period neposredno pre i posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Mislite li da će uskoro doći do nekih značajnih priznanja Kosova?

– Kosovski lobisti radili su na tome da dođe do novih priznanja pre odluke MSP, ali teško je proceniti da li bi to nekako moglo da utiče na stav tog suda. S druge strane, presuda će po svemu sudeći značajno uticati na priznanja, naročito ako se ispune očekivanja da mišljenje Suda neće biti u prilog Srbiji. Kosovo će, takođe, biti na dobitku i ako MSP eventualno donese neutralnu presudu, zato što će se mnoge zemlje koje čekaju odluku Suda lakše opredeliti za priznanje, a pojačaće se i lobistički pritisci velikih sila koje su sponzorisale kosovsku nezavisnost.

Spekuliše se da bi uskoro to mogla da učini Grčka. Kako to komentarišete?

– Grčka od početka ima relativno pozitivniji i pragmatičniji odnos prema Kosovu, za razliku od preostale četiri članice EU koje nisu priznale nezavisnost. Aktuelna ekonomska i socijalna kriza u toj zemlji možda će imati uticaja na to da se i vlada u Atini, povodom Kosova, svrsta uz većinu u EU i Sjedinjene Države. Grčki stav bio je do sada više izraz podrške Kipru, ali ona ne može dugo ostati talac kiparskog pitanja, pogotovu nakon velikog otopljavanja u odnosima s Turskom. Ključna država u EU u pogledu zajedničke politike EU prema Kosovu ipak nije Grčka, već je to Španija. Ako bi te dve države priznale kosovsku nezavisnost, onda se sve ubrzava i svi smo na dobitku, i Priština i Beograd i ceo region.

Ipak, najavljuje se politička borba Beograda i Prištine u smislu interpretacije mišljenja MSP.

– To zavisi od toga kako će biti formulisano mišljenje. Ako bude neka kompromisna formula, onda će biti različitih interpretacija. Ali, ako mišljenje ne bude eksplicitno u korist srpske strane, ne vidim šta bi Srbija mogla da dobije nategnutim interpretacijama. Već i sada je za Srbiju ovaj proces pred MSP gubljenje vremena. Velike sile stalno tvrde da je nezavisnost nepovratni proces.

Da li Priština ima strategiju za eventualne direktne razgovore s Beogradom i da li tamošnji političari možda pripremaju javnost za taj dijalog?

– Strategija Kosova je da nema govora o statusu, niti o eventualnoj podeli. Može i treba da se razgovara o tehničkim pitanjima i uređenju međusobnih odnosa dveju suverenih država. Kosovska javnost se, ipak, za svaki slučaj priprema i za neku vrstu otvorenih, ničim uslovljenih razgovora, ako pritisak međunarodne zajednice bude išao u tom pravcu, a da se onda na samim razgovorima zauzmu čvrsti stavovi da nema govora o statusu i reviziji granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari