Kosovo čeka Haradinaja, Srbija novog predsednika 1Foto: EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu očekuje se posle inaugurisanja novog predsednika Srbije, odnosno povratka Ramuša Haradinaja na Kosovu, nakon okončanja slučaja koji se vodi u Francuskoj – ocenjuju za Danas diplomatski izvori uključeni u briselski dijalog.

Kako se procenjuje, povratak Haradinaja na Kosovo bi trebalo da se poklopi sa izborom novog predsednika Srbije, što bi vratilo za briselski sto delegacije na najvišem nivou.

– Ne očekuje se nastavak dijaloga dok se ne završi ceo izborni ciklus u Srbiji i inauguracija novog predsednika. Takođe, kosovska strana očekuje povratak Haradinaj na Kosovo, što bi omogućilo nastavak briselskog dijaloga. Čini se da će se rokovi ova dva različita procesa poklopiti, tako da će verovatno sledeća runda na nivou lidera održati za nekoliko meseci a ne nedelja, tvrde izvori Danasa.

Kako naši sagovornici najavljuju, u međuvremenu bi trebalo da se završi „draftiranje“ akta osnivanja asocijacije srpskih opština. Problem, međutim, postoji u tome što Srbija ne želi da se ZSO zasniva na mišljenju Ustavnog suda Kosova, dok vlada u Prištini na tome insistira. Kosovska strana insistira na obavezama Srbije, među kojima posebno ističe uspostavljanje nezavisnosti energetskog sistema Kosova. Ukoliko Beograd i Priština naprave dogovor u vezi sa navedenim problemima, na stolu bi mogle da se nađu i krupnije teme. Uveliko se najavljuje potpisivanje međudržavnog sporazuma o normalizaciji odnosa, ali za sada je neizvestan trenutak u kojem bi to moglo da usledi.

Kosovska strana, razume se, insistira da potpisivanje tog sporazuma bude što pre, dok srpska zahteva da se potpis na takav ugovor stavi na kraju pristupnih pregovora sa EU, s obrazloženjem da se još uvek ne zna šta bi u tom dokumentu trebalo da piše. Kako Danasovi izvori tvrde, taj ugovor bi bio „manje od priznanja, ali više od normalizacije“.

U međuvremenu, iz Prištine stižu najave da će tamošnje vlasti krenuti sa osnivanjem Kosovskih oružanih snaga, odmah po okončanju izbornog procesa u Srbiji, jer, kako tvrde, dobile su jak signal da uđu u taj proces nakon što Srbija izabere novog predsednika. Očekuje se da će kosovska vojska biti formirana do jeseni uz saglasnost i srpske manjine. Podsetimo, da su se poslanici Srpske liste vratili u kosovski parlament.

Analitičar Dušan Janjić za Danas kaže da nastavak pregovora očekuje krajem aprila ili početkom maja.

– Naravno čeka se završetak izbora u Srbiji. Brisel sa sigurnošću očekuje pobedu u prvom krugu, te će zakazati razgovore do posle Uskrsa a pre 9. maja. Vučić će u Brisel otići u dvostrukoj ulozi, premijera i predsednika, dok će iz Prištine verovatno doći samo predsednik Hašim Tači, navodi Janjić.

Novinari Danasa juče nisu uspeli da dobiju odgovore o tome kada se očekuje nastavak briselskog dijaloga od najviših državnih zvaničnika.

Kancelarija za KiM: Čeka se Brisel

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju na pitanje Danasa kada se očekuje nastavak dijaloga u Briselu na tehničkom nivou, rečeno nam je da je to pitanje za Brisel.
– Brisel određuje dinamiku i teme dijaloga Beograda i Prištine. Poslednja runda tehničkog dijaloga bila je početkom decembra – rečeno nam je u Kancelariji za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari