Kosovo dijalog uslovljava priznanjem od strane Srbije 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Skupštini Kosova danas će biti predata Platforma o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u kojoj se pre nastavka dijaloga od Srbije traži da ima ovlašćenja da se saglasi sa priznanjem države Kosovo, piše danas Koha ditore.

Taj je uslov deveti od deset uslova koji su utvrđeni u platformi za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom.

U tekstu se ističe da je to jedina platforma za dijalog. Sa tim su se juče saglasili najviši zvaničnici Kosova.

U platformi se ističe da neće biti sporazuma „ni o čemu dok se ne postigne sporazum o svemu“.

U platformi je utvrđeno da je priznanje od strane Srbije uslov za dijalog i da istovremeno tokom dijaloga Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje ometaju Republiku Kosovo na putu njenog međunarodnog priznanja kao nezavisne i suverene države, i da se odrekne suprostavljanja ili ometanja učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, uključujući UN, EU, Savet Evrope i OEBS i njihove agencije.

Poslednji zahtev je da prestane da se meša u unutrašnja pitanja Kosova ili međunarodne odnose Kosova.

Takođe se zahteva da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova

Među principima koji su utvrđeni u platformi su i da nema promena granica, da se ne mogu otvoriti rešenja koja su utvrđena u Ustavu Kosova, zahteva se reciprocitet između prava i položaja Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji.

Spomenute su i teme koje traže rešenje, dok je u predlogu sporazuma predviđeno stvaranje posebnog tribunala koji bi se bavio zločinima koje je Srbija izvršila na Kosovu

Predviđeno je da konačni sporazum bude usvojen u Skupštini Kosova nakon što ga građani odobre na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari