Kosovo dobilo "žuto svetlo" od SAD da se inati 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Priština je dobila neku vrstu „žutog svetla“ od Vašingtona da se „inati“ pred narednu fazu pregovora u Briselu o rešavanju kosovskog pitanja, što pokazuje i nepristajanje kosovskih predstavnika da učestvuju u novoj rundi tehničkog dijaloga…

… koji je trebalo da se održi danas i sutra u Briselu, tvrde nezvanično diplomatski izvori Danasa. Prema rečima naših sagovornika, poruka Prištine da je „tehnički dijalog besmislen ako prva tačka nije energetika“, indirektno pokazuje i da su „SAD nezadovoljne što Beograd ne pristaje na plan o rasplitanju kosovskog čvora koji bi podrazumevao da se omogući članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, bez formalnog priznanja od strane Beograda“.

„Amerika ostaje najveći saveznik kosovskih Albanaca, i stiče se utisak da je sada na delu velika igra nerava kada je reč o Kosovu. Ipak, minimalne su šanse, gotovo nikakve, da bi Priština oružanim putem mogla da zauzme sever Kosova, jer joj ne ide u prilog da bude u svetu prikazana kao neko ko ponavlja nasilje iz marta 2004“, navode sagovornici Danasa.

Izvori našeg lista ističu da EU, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, „pokazuje donekle veću fleksibilnost od SAD“, pa će se visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini „svim silama truditi“ da u drugoj polovini ovog meseca ponovo okupi srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, „za briselskim stolom“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je, podsetimo, da Beograd i Brisel traže da se u narednoj rundi tehničko dijaloga „najpre razgovara o osnivanju zajednice/asocijacije opština sa srpskom većinom“, ali da Kosovo smatra da „tehnički dijalog nema smisla ako se ne poštuje energetika“. On je rekao i da je Kosovo „imalo ne tako prijatnu komunikaciju sa posrednicima u dijalogu“, ali je dodao da se čeka na dalji razvoj situacije.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da je prištinsko odbijanje dijaloga „opasno i neodgovorno baš kao i negiranje preuzetih obaveza“. „Stavovi koji se poslednjih dana čuju od kosovskih političara protivni su ideji dijaloga i put su u ćorsokak“, naveo je Đurić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je za Tanjug „da se zbog stavova Albanaca na KiM koji gaze po Briselskom sporazumu i dijalogu, i ćutanja Brisela, ta lista obratila Beogradu i zatražila od predsednika Srbije konsultacije i definisanje zajedničkih narednih koraka“.

Stefanović: Euleks nedovoljno sposoban

Euleks se pokazao kao nedovoljno sposoban i nedovoljno spreman na borbu za vladavinu prava, umesto toga sami su sebi oduzimali i ovlašćenja o uticaj da se ne bi zamerili vladajućim strukturama na KiM, kaže za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije i bivši šef tima Beograda za pregovore s Prištinom, komentarišući rezultate misije Euleks, kojoj za nekoliko dana ističe mandat na Kosovu i ostaće samo kao posmatračko-savetodavno telo. Naš sagovornik ocenjuje da je Euleks „uveden kao nada i nužnost jer Unmik sve više smanjivao i nestajao i došao na nivo jedne kancelarije“. „Pokazalo se da ni Euleks nije imao hrabrosti i snage da ukaže na brojne zloupotrebe, kršenja prava Srba na KiM i na kriminal“, ističe Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari