Kosovo ima evropsku perspektivu 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Kancelarija EU, specijalni predstavniki EU, Euleks i šefovi misija EU na Kosovu naveli su u saopštenju da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali da tempo približavanja Kosova jasno zavisi od tempa u kojem sprovodi reforme u svim relevantnim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

„Funkcionalna, delotvorna višepartijska parlamentarna demokratija je neophodna na Kosovu kako bi kosovskim zakonodavcima omogućila da naprave ove neophodne reforme, navodi se u saopštenju, koje prenosi RTK2.

Ističe se i da je važno da se poštuju demokratski procesi, da se parlament redovno i često sastaje, da funkcioniše pravilno i efikasno i da se održava vladavina prava.

Očekujemo od svih izabranih predstavnika da se ponašaju odgovorno i sprovode prioritete koji odražavaju volju ljudi bez nepotrebnog daljeg odlaganja, navodi se u sopštenju.

Što se tiče drugog kruga lokalnih izbora, EU pažljivo prati sve aktuelne razvoje i očekuje, poručuju evropski predstavnici na Kosovu, da svi politički akteri odgovorno postupaju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari