Kosovo možda u Interpolu, u Unesko sigurno neće ući 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Nebojša Stefanović sastaće se u petak kako bi razgovarali o prijemu Kosova u Interpol, uoči Generalne skupštine Interpola u septembru u Pekingu.

– Situacija oko prijema Kosova u Interpol je komplikovanija od prijema u Unesko. Jasno je da Kosovo za Unesko nema više od dve trećine glasova. Idem u petak u Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bismo razgovarali o Interpolu, jer je taj problem u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Veliki skup Interpola je u septembru u Kini. Situacija sa prijemom Kosova u Interpol je komplikovanija od prijema u Unesko. Osim Kosova, prijavila se i Palestina i Solomonska ostrva. Kako reći glasajte za Palestinu ali ne i za Kosovo – objašnjava Dačić za Danas. Kako dodaje, Kosovo se već prijavilo za članstvo u Interpol, dok još ima vremena da se prijavi za glasanje o prijemu u Unesko.

– Izvršni savet Uneska je u oktobru. Oni imaju do tada vremena da podnesu prijavu. Ukoliko to urade, glasanje će biti u novembru – kaže Dačić i dodaje da Kosovo nikad neće ući u tu organizaciju.

Optimizam vlasti vezan za prijem Kosova u Unesko mogao bi da leži u tome što se među poslanicima vladajuće koalicije priča o tome kako će Kosovo ovaj put odustati od zahteva za članstvo. Takav razvoj događaja bi prema njihovoj interpretaciji značio da, uprkos pritiscima Amerike, Kosovo bez Srbije ne može ništa da uradi.

Ni u Prištini situacija još uvek nije jasna oko Uneska. Aplikaciju za članstvo u Unesko mogla bi da podnese nova vlada. Ministar spoljnih poslova odlazeće kosovske vlade Enver Hodžaj je prošle nedelje izjavio da Kosovo ima glasove za učlanjenje u Unesko i Interpol. Prema pisanju prištinske štampe, Hodžaj kaže i da odluka o učlanjenju u Interpol i Unesko ipak ostaje na sledećoj vladi, čije se formiranje još uvek čeka.

„Ali, kao ministar spoljnih poslova, koji još uvek vrši tu dužnost, mogu da kažem da Kosovo ima glasove da bude deo Uneska i Interpola. U poslednjim mesecima 2017, kao i tokom prošle godine, imao sam intenzivnu agendu lobiranja – posetio sam zemlje Afrike, Južne Azije, Latinske Amerike i bio sam u zemljama Evrope, i naravno, obezbeđivanje glasova za Unesko i Interpol je bio prioritet nad prioritetima“, rekao je Hodžaj. Dodao je i da je „jedna država okončala sve procedure za priznavanje nezavisnosti Kosova“. Međutim, u intervjuu koji prenosi Zeri nije želeo da kaže o kojoj zemlji je reč. On je naveo i da „pored glasova“ za Kosovo postoje i „neke teme i interna pitanja koje treba uraditi“, kako bi postalo deo ovih organizacija, ne pojašnjavajući na šta konkretno misli.

S druge strane, lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli pitao je odlazećeg kosovskog ministra Envera Hodžaja „zašto je zamajavao javnost“ rekavši da je Kosovo obezbedilo glasove potrebne za članstvo u Unesku i Interpolu“, preneo je Epoka e Re. „Žalim što moram da vas obavestim da se Kosovo nije prijavilo za članstvo i to neće biti ni tema sledeće konferencije“, rekao je Pacoli.

Priština za članstvo u Unesko lobira od 2009. a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo „za“, a 50 je bilo „protiv“. Kosovu je za prijem u Unesko potrebno više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.

Selimi: Višestruki interes Interpola od Kosova

Priština – Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Behar Selimi izrazio je optimizam u vezi mogućnosti da Kosovo u septembru postane član Interpola, piše juče Zeri. Selimi je ocenio da postoji višestruki interes Interpola za prijem Kosova. Postoji saradnja Kosova sa članicama Interpola. Osim toga, ostanak Kosova van te organizacije bi predstavljao pružanje pomoći raznim kriminalnim organizacijama u regionu, izjavio je Selimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari