Predsednik Republike Srbije Boris Tadić razgovarao je juče s predstavnicima pravnog tima koji zastupaju Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde gde je naša zemlja zatražila savetodavno mišljenje o pravnoj osnovanosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije je, kako je navedeno u saopštenju posle sastanka, ponovio da Kosovo nije država, i da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Pokrajine. Prema njegovim rečima, 17. februar za Srbiju predstavlja dan kada su vlasti Prištine protivno međunarodnom pravu proglasile nezavisnost.

„Mi ostajemo čvrsto opredeljeni da svoja legitimna prava, na svojoj teritoriji branimo pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne silom. Poštujući međunarodno pravo, vlastite legitimne interese, svoj integritet na Kosovu, Srbija će braniti na pravnom terenu, pred Međunarodnim sudom pravde“, rekao je predsednik Tadić.

Prema njegovim rečima, jedini način da Srbija uđe u pregovore o budućem statusu Kosova i kompromisno rešenje je odluka Međunarodnog suda pravde. On je u intervjuu britanskoj agenciji Rojters naveo da „Srbija nikada neće preduzeti nijednu akciju koja bi podrazumevala nezavisnost Kosova“.

– Srbija želi da vidi povratak normalnog života na Kosovo. Zaštita ljudskih i manjinskih prava na Kosovu je ispod prihvatljivog nivoa i nismo videli da ima mnogo Srba povratnika – rekao je Tadić.

On je naveo da Srbija neće blokirati pristup Kosova međunarodnim finansijskim institucijama pod uslovom da u njima Kosovo zastupa Misija UN.

U intervjuu ruskoj agenciji Itar-Tas Tadićje ocenio da je Rusija igrala i nastavlja da igra ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, dodajući da aktivnosti Moskve u tom pravcu „zaslužuju najdublje uvažavanje Srbije“.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, pozvao je juče sve građane Kosova i Metohije da se uzdrže od nasilja, da ne nasedaju na provokacije ekstremista i da se okrenu miru i građenju bolje budućnosti.

U pisanoj izjavi Cvetkovićje istakao da je za rešavanje problema na KiM neophodno jedinstvo i solidarnost svih političkih i ekonomskih potencijala Srbije.

„Vlada Srbije insistira da se ovo najvažnije državno i nacionalno pitanje rešava u skladu sa međunarodnim pravom i nikada neće priznati protivpravne akte privremenog rukovodstva kosovskih Albanaca, niti njihove namere stvaranja virtuelne države na teritoriji Srbije“, poručio je.

Premijer je naveo da se odnosi između Srba i Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini moraju poboljšavati dijalogom, u skladu s Ustavom Srbije i u interesu dugoročnog mira i stabilnosti i boljeg života građana na KiM. On je naveo da se Vlada Srbije izborila da se pitanje nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova nađe pred Međunarodnim sudom pravde i da ozbiljnom diplomatijom sprečava priznavanje te nelegalnosti.

„Vlada ulaže značajna sredstva u ekonomski razvoj južne pokrajine. Cilj je da omogućimo održivi razvoj, unapredimo privredu, otvorimo nova radna mesta i omogućimo otvaranje perspektive za opstanak Srba i pripadnika nealbanskih zajednica na KiM. Moramo stvoriti uslove da se u svoje kuće i na svoja imanja vrati više od dve stotine hiljada prognanih. Država će na sve legitimne načine pomoći da se vrate uzurpirane kuće i imanja i da se obnove porušeni domovi. Ta istorijska nepravda mora biti ispravljena da i na KiM ljudi žive bez straha, uživaju sva prava u skladu sa civilizacijskim normama. U tome Srbija očekuje značajnu pomoćmeđunarodne zajednice“, rekao je premijer Cvetković.

 

KALENDAR DOGAĐAJA

14. februar 2008. – Vlada Srbije donela odluku kojom se poništavaju akti i radnje privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji.

17. februar – Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

18. februar – Skupština Srbije potvrdila je vladinu odluku o poništavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji neredi.

21. februar – Održan moleban i miting Kosovo je Srbija. Zapaljene ambasade, jedna osoba poginula.

15. avgust – Srbija u UN zvanično podnela inicijativu da se o nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde.

8. oktobra – Generalna skupština UN sa 77 glasova za usvojila inicijativu Srbije.

27. novembar – Savet bezbednosti UN jednoglasno je, u dogovoru sa Beogradom, podržao plan Ban Ki-Muna o rekonfiguraciji Unmika i tako otvorio vrata za evropsku misiju Euleks.

9. decembar – Euleks zvanično preuzeo dužnost na KiM.

17. aprila 2009. – Rok do koga zainteresovane države mogu uputiti pisane izjave Međunarodnom sudu pravde.

17. juli 2009. Rok do kojeg će države biti u mogućnosti da repliciraju na pisane izjave drugih država. Sud će potom zakazati kraću usmenu raspravu i doneti odluku, odnosno usvojiti savetodavno mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari