Kosovo očekuje priznanje, Srbija traži kompromis 1Sa ranijih pregovora Foto: Twitter, Maja Kocijančić

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači izjavili su danas , nakon kratkog i „teškog“ razgovora u okviru nastavka briselskog dijaloga, da Kosovo očekuje priznanje od Srbije, te da će dijalog biti „sve teži i teži“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je novinarima nakon sastanka potvrdio da su razgovori bili „veoma složeni, vrlo komplikovani, svakako ne laki“. Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se razgovori u okviru dijaloga u kojem posreduje visoka predstavnica EU Federika Mogerini nastave i da se pokuša da se „traži zajednički imenitelj kompromisnog rešenja“ i da se čuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.
„Ako to u jednoj rečenici mogu da kažem, Albanci, Tači bi želeli sve da dobiju, i traže sve za Albance sa Kosova, a mi se trudimio da pronađemo kompromisno rešenje u kojem ni jedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi, naravno govorim za Srbiju i srpsku stranu, ne bi bili sasvim zanemareni“, kazao je Vučić.
On je dodao da je važno da se razgovara i čuva mir i da se problemi rešavaju zbog budućnosti, kako ne bi bilo sukoba kako ih je bilo ranije. Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova on je odgovorio da o tome vodi razgovore svakodnevno i upitao šta bi bilo kompromisno rešenje.
„Jedino rešenje koje nam nude političke partije i Tači jeste da priznamo nezavisnost Kosova. To ne ide tako. Moramo da sednemo, da pokušamo. I vi i mi moramo da kažemo našim društvima da nam je potreban kompromis o mnogim pitanjima. Ne možemo ni mi ni vi da budemo potpuno zadovoljni. Ako smo jednako nezadovoljni to bi znači da smo postigli pravo kompromisno rešenje“, kazao je Vučić.
On je naveo da je Srbija odlučna da nastavi razgovore u najboljoj nameri da se dođe do rešenja.
„Da li ćemo doći do nekakvog rešenja, do toga da možemo da ponudimo našim društvima, to ćemo da vidimo. Nismo blizu tako nečega“, zaključio je.
Kosovski predsednik Hašim Tači je kazao da je sastanak sa Vučićem bio najteži do sada, te da očekuje da će proces biti sve teži i teži.
„Sastanak na nivou predsednika bio je kratak, ali ne lak, mogu reći veoma težak. Možda najkraći i najteži od svih sastanaka u poslednjih šest godina. Ali naša posvećenost evropskoj budućnosti je ozbiljna i odgovorna. Radićemo maksimalno kako bi postigli konačan sporazum. I dalje vidim svetlo na kraju tunela, iako mislim da će biti veoma teško. Srbija i dalje misli da je Kosovo njen deo, i dalje živi u mentalitetu prošlosti. I sam Vučić treba da shvati da je Kosovo suverena država, ali radićemo na postizanju konačnog sporazuma kako bi bio pobednički i kredibilan i za Kosovo i za Srbiju“, kazao je Tači.
On je dodao da očekuje da će predstojeći proces biti još teži, sa preprekama.
„Svesni smo da mora da se postigne jedan sporazum, da dijalog nema alternativu, ali treba da bude dostojanstven za obe zemlje. Kako će da se ponaša Srbija, to je njihova stvar, ali što se pre oslobode sna iz prošlosti i shvate realnost da je Kosovo suverena zemlja, to će biti i u njihovom interesu“, kazao je Tači.
Dodao je da i dalje nedostaje smelost da se srpski narod oslobodi nepravednog i istorijskog tereta u odnosu sa Kosovom.
„Možete postići pragmatičan i legalan sporazum ali ne možete mentalno da oslobodite čoveka. Iz tog razloga mislim da Srbija pre svega treba mentalno da se oslobodi u odnosu sa Kosovom“, zaključio je Tači nakon razgovora sa Vučićem, a naredni susret dvojice premijera očekuje se u avgustu.
Pre susreta sa Vučićem i Tačijem predstavnica EU Federika Mogerini odvojeno se sastala sa delegacijama Kosova i Srbije, a nakon susreta prištinske delegacije sa visokom predstavnicom EU, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je izjavio da joj je preneseno da je Kosovo jedinstveno po pitanju dijaloga i da od tog procesa očekuje članstvo u UN i priznanje od Srbije.
„Bićemo konstruktivni, želimo mir, želimo perspektivu mladoj generaciji, bilo na Kosovu ili u Srbiji“, kazao je on, dodajući da će sledećeg puta u ovaj proces biti uključena i opozicija.
Kako je saopštila Evropska komisija posle sastanka, dogovreno je da se nova runda političkog dijaloga na najvišem nivou održi za nekoliko nedelja kako bi nastavili rad na tome.
Članovi delegacija
Članovi prištinske delegacije, međutim, nisu prisustvovali sastanku predsednika Srbije i Kosova. Kosovska delegacija je ovaj put bila znatno brojnija. Kosovski predsednik Hašim Tači u Brisel je poveo predsednike svih državnih institucija, odnosno premijera i predsednika Skupštine Kosova, kao i lidere svih političkih partija koje su deo koalicione vlade. Srpsku delegaciju činili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Redovna agenda briselskog dijaloga inače podrazumeva odvojene bilateralne susrete delegacija Prištine, odnosno Beograda, sa delegacijom EU, da bi se potom prešlo na takozvani format trilaterale, gde razgovaraju isključivo predsednici i Federika Mogerini.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari