Kosovo ostaje pitanje svih pitanja za Srbiju 1Foto: EPA

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predstaviće danas nešto posle 15 sati u Strazburu paket izveštaja Evropske komisije o napretku država, uključujući Srbiju, na putu ka članstvu u EU.

Zatim će šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici oko 17 sati predati Izveštaj premijerki Ani Brnabić, nezvanično saznaje Danas od predstavnika diplomatskih krugova.

Prema nedavnim saznanjima našeg lista, Beograd će dobiti kritike zbog vladavine prava, uključujući slobodu izražavanja, i nedovoljnog stepena usaglašenosti spoljne politike sa Unijom. Izvori Danasa tvrde da se deo izveštaja koji se odnosi na vladavinu prava, odnosno na poglavlja 23 i 24 „neće umnogome razlikovati“ u odnosu na ocene iz internog izveštaja EK objavljene u decembru 2017, kada su konstatovane manjkavosti u vezi sa reformama pravosuđa, uključujući kašnjenja u aktivnostima koje se tiču uspostavljanja efikasnijeg sistema procesuiranja slučajeva.

Diplomatski izvori Danasa navode da će Beograd dobiti „nešto povoljnije ocene“ u izveštaju EK kada je reč o regionalnoj saradnji i ekonomiji. U tom kontekstu, ističu da će verovatno biti pohvaljen nedavni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, uključujući njihove poruke da će raditi na rešavanju otvorenih pitanja, te angažovanje Beograda u regionalnim inicijativama, te da će Vučić dobiti pohvale i za pokretanje „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu. Što se ekonomskog segmenta tiče, naši sagovornici kažu da će Beogradu biti poručeno da nastavi da sprovodi reforme i da će mu biti izrečene pohvale zbog fiskalne konsolidacije.

Što se ostalih tema tiče, naši izvori kažu da će u Izveštaju iznova biti naglašeno da će tempo daljeg napretka Srbije na evropskom putu zavisiti od napretka u briselskim pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom. „Kosovo ostaje pitanje svih pitanja, to je jasno i srpskim zvaničnicima. Poglavlja 23 i 24, koja se odnose na uspostavljanje pravne države, kao i Poglavlje 35 koje se tiče rešavanja kosovskog pitanja, ključna su za pomeranja na evropskom putu i to nije nikakva novost“, kažu diplomate.

Kada je reč o „široj slici“, odnosno poruci koja će biti upućena takozvanoj „zapadnobalkanskoj šestorci“ – Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Makedoniji i BiH, očekuje se da će u paketu izveštaja biti naglašena nužnost rešavanja bilateralnih sporova pre pristupanja Uniji, što je u skladu sa ocenama iz Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan, koju je EK objavila u februaru. Istovremeno, smatra se da će u izveštajima biti ponovljena opaska iz Strategije o „zarobljenim državama“, što znači da postoje sprege između politike, kriminala i korupcije, te preplitanje javnih i privatnih interesa.

Federika Mogerini, koja će u okviru „balkanske turneje“ u četvrtak 19. aprila posetiti Beograd, izjavila je juče uoči Saveta ministara EU u Luksemburgu da je „Zapadni Balkan strateški region za Evropu“. „To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU“, istakla je ona.

Otvaranje pregovora za Albaniju i Makedoniju?

Dojče vele tvrdi da će EK danas dati preporuke Albaniji i Makedoniji da im se otvore pristupni pregovori sa EU. Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan izjavio je za Dojče vele da su obe zemlje u prethodnoj godini „objektivno napravile značajan napredak“ na putu ka Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari