Šefovi diplomatija Evropske unije daće danas prvu ocenu ishoda izbora u Srbiji i upliva na buduće odnose Srbije i Evrope, a biće reči i o procesu rešavanja statusa Kosova i očekivanih dodatnih pregovora o tome. To su preneli zvanični izvori EU u Briselu koji su istakli da se očekuje da će 2.

Šefovi diplomatija Evropske unije daće danas prvu ocenu ishoda izbora u Srbiji i upliva na buduće odnose Srbije i Evrope, a biće reči i o procesu rešavanja statusa Kosova i očekivanih dodatnih pregovora o tome. To su preneli zvanični izvori EU u Briselu koji su istakli da se očekuje da će 2. februara biti dobijene zamisli za rešenje statusa Kosova, posle čega će uslediti „duže razdoblje pregovora“, kako je precizirao jedan visoki zvaničnik nemačkog predsedništva EU.
Ambasadori, stalni predstavnici zemalja članica EU, danas pre podne će, na temelju dotad poznatih rezultata srpskih izbora, pripremiti podroban izveštaj ministrima EU koji, posle rasprave, treba da o tome usvoje i „odgovarajuće zaključke i poruke“. Funkcioneri Saveta ministara EU su podvukli da je za sveukupne odnose Srbije i Unije, koji bi trebalo da brzo dovedu do statusa kandidata Srbije za članstvo u EU, važno koja će vlada u Beogradu biti sagovornik Briselu.
U Strazburu danas počinje redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) tokom kojeg će se raspravljati i o situaciji na Kosovu. Debata o situaciji na Kosovu predviđena je za sredu 24. januar, a u njoj će, kako se očekuje, učestvovati i specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari. Poslanici će razmatrati nacrt rezolucije koji je sačinio izvestilac Političkog komiteta Parlamentarne skupštine SE lord Rasel Džonston, a koji je u oktobru skinut s dnevnog reda jesenjeg zasedanja zbog proceduralnih propusta i nedemokratskog postupka u pripremama rasprave. Tokom zasedanja koje traje do 26. januara, na dnevnom redu naći će se i rasprava o borbi protiv svih oblika zloupotrebe i zlostavljanja dece, kao i rasprave o procesima u slučajevima špijunaže i odavanja državnih tajni i o situaciji u Albaniji i Jermeniji.
Na početku redovnog zimskog zasedanja Parlamentarna skupština SE izabraće predsednika i potpredsednike, a parlamentarcima će se tokom zasedanja obratiti i vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi, premijeri Belgije Gi Verhofstat i Grčke Kostas Karamanlis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari