Kosovo: Simić ipak poslanik 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka potvrdila je da je predsednik Srpske liste Slavko Simić i zvanično među devet poslanika, koliko će ta lista imati u narednom sazivu kosovskog parlamenta.

Osim Simića, poslanici Srpske liste koji će ući u kosovski parlament su Saša Milosavljević, Mirjana Nikolić, Zoran Mojsilović, Jasmina Živković, Jelena Bontić, Verica Ćeranić, Igor Simić i Srđan Mitrović.

Na listi nema nekadašnjeg zamenika kosovskog premijera Branimira Stojanovića.

Daka je rekla da se Građanska inicijativa Srpska lista, prema konačnim rezultatima izbora, nalazi na četvrtom mestu sa 6,11 odsto glasova, da ima devet mesta od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Po broju glasova na prvom mestu je koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, na drugom mestu je Samoopredeljenje, čiji je kandidat za premijera Aljbin Kurti, dok je treće mesto zauzeo Demokratski savez Kosova.

CIK je do konačnih rezultata došao posle niza žalbi političkih partija koje su uložene na prvobitne rezultate kao i žalbi koje osam partija podnelo Vrhovnom sudu Kosova, među kojima je i Srpska lista.

Srpska lista se žalila zbog nepriznavanja 1.389 glasova na severu Kosova. Ta žalba nije uvažena.

Sada se očekuje da predsednik Kosova odredi mandatara za sastav buduće Vlade.

U ovom trenutku nije izvesno ko će to biti, jer više političara tvrdi da ima dovoljan broj poslanika koji ih podržavaju, navodi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari