Kosovo: Srpski ministri i poslanici zamrzli rad 1Foto: Arhiva

Predstavnici Srba u vladi Kosova, kao i poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu saopštili su danas da su zamrzli svoje učešće u institucijama zbog zakona o Trepči.

Predstavnici Srba u Vladi Kosova saopštili su da zamrzavaju učešće u radu kabineta premijera Ise Mustafe. Oni su doneli takvu odluku jer im je uskraćeno pravo da učestvuju u nalaženju, kako su ocenili, pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata „Trepča“.

Zamenik premijera Branislav Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić su u zajedničkom saopštenju ocenili da je time koalicioni sporazum o participiranju političkih predstavnika Srba u kosovskoj vladi brutalno pogažen. „Vlada Kosova, u koju smo ušli na osnovu koalicionog sporazuma Srpske liste sa, u tom trenutku, najvećim albanskim političkim strankama, odbila je da nam omogući da imamo ikakvog udela u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj našeg naroda“, ukazuje se u saopštenju.

Naveli su i da je koalicioni sporazum „brutalno pogažen“, a da je Srpskoj listi „stavljeno do znanja da ne treba da se smatra delom vladajuće koalicije“. „Uprkos svim našim apelima da srpski narod i mi kao politički predstavnici, ne smemo biti isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, stavljeni smo u poziciju u kojoj ne možemo da efektivno srpskom narodu osiguramo jednaka prava i sigurnost“, objašnjava se u saopštenju.

Stojanović, Marić i Jevtić su ukazali i da ne mogu da pristanu na to da zahvaljujući prisustvu Srba, vladajuće albanske stranke „fingiraju postojanje demokratije“. „Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi naše prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenja odluka“, piše u saopštenju.

Prethodno tokom dana su i poslanici Srpske liste odlučili da do daljeg zamrznu rad u kosovskom parlamentu posle Zakona o konfiskaciji „Trepče“. U Srpskoj listi smatraju da su Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni sa jednom od najtežih i potencijalno najopasnijih situacija u poslednjih deceniju i po, a od odluka koje ovih dana budu donosili zavisiće ne samo političke sudbine predstavnika Srpske liste, već i sudbina srpskog naroda na ovim prostorima.

„U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa gnušanjem odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa ‘Trepčom’, donetu bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba“, saopštili su poslanici Srspke liste nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici, javlja RTS.

Poslanici Srpske liste danas su u Kosovskoj Mitrovici održali sastanak, na kojem su zaključili da je „nelegalna odluka Skupštine Kosova o prisvajanju kombinata „Trepča“ bila svestan čin gaženja interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i minorizacije srpskih političkih predstavnika“. Naveli su takođe da odbijaju da budu, kako su naveli, svojevoljne žrtve aparthejda na Kosovu i Metohiji i da neće davati alibi nastojanjima da se srpski narod dovede u položaj potpune obespravljenosti i situaciju iz koje bi jedini izlaz bio napuštanje svojih domova.

Srpski narod, koji je do sada iskazivao iskrenu nameru da kroz svoje predstavnike u institucijama u Prištini, u partnerskom odnosu sa Albancima, unapređuje društvene i ekonomske prilike na Kosovu i Metohiji, više nema iluzija o diktatorskoj i šovinističkoj prirodi ovdašnjeg političkog sistema”, navode iz Srpske liste.

Šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić izjavio je da je zamrzavanje učešća u radu kosovskog parlamenta jedan od prvih koraka političke i pravne borbe za zaštitu srpske imovine na KiM. Simić očekuje da politički predstavnici Srba u kosovskoj vladi podrže odluku poslanika Srpske liste i da se jedinstveno nastavi borba za očuvanje srpskih nacionalnih interesa i imovine na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari