Kosovo: Štrajk u Ministarstvu kulture zbog ustupanja prostorija predsedniku 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Zaposleni u Ministarstvu kulture i omladine i sporta (MOKS) na Kosovu danas štrajkuju zbog odluke Ministarstva javnih službi (MJS) da oslobode prostorije pošto u njih treba useliti kabinet predsednika Kosova.

Govoreći u ime organizacionog odbora protesta, Bislim Bislimi je rekao da će se štrajk nastaviti sve dok odluka MJS ne bude povučena.

„Štrajk je započeo u svim jedinicama MOKS-a, ima i onih koji nisu u štrajku“, rekao je on.

Ocenio je da će štrajk naneti štetu funkcionisanju ministarstva, ispunjavanju ugovornih obaveza ministarstva prema mnogim privrednim subjektima i u odnosu na pojedince.

Štrajk će se nastaviti na radnom mestu i trajaće sve dok zahtevi ne budu usvojeni i ne bude povučena odluka o oslobađanju prostorija.

Najavio je da će podneti i krivičnu prijavu protiv ministra MJU Mahira Jagdžilara.

„Podnećemo krivičnu prijavu jer postoji dovoljno dokaza da je takva odluka zloupotreba položaja ministra Iagcilara jer se mešao u administrativni akt u administrativno-pravnom odnosu koji je regulisan odlukom Vlade. Takođe ćemo početi upravni spor pred sudom i zatražiti da se odluka ministra ukine“, rekao je on.

Odlukom MJS koja je u ime vlade nadležna da upravlja nepokretnom imovinom u vlasništvu vlade, iz zdanja bivšeg pokrajinskog komiteta treba da se isele Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede.

Zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede su već napustili deo zgrade koji su koristili dok se odluci protivi jedan deo zaposlenih u MKOS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari