Kosovo traži prekid dijaloga zbog Haradinaja 1Foto: N1

Poslanici u kosovskom parlamentu su usvojili rezoluciju kojom traže bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja tog zahteva, prenosi RTS.

Rezolucija predviđa suspenziju dijaloga Beograda i Prištine do oslobađanja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Od Vlade Kosova se zahteva da EU izvrši pritisak na Srbiju i da poništi sve optužnice, piše RTS.
Haradinaj je pritvoren u Francuskoj 4. januara po poternici Interpola a na zahtev srpskog Tužilaštva koje ga tereti za ratne zločine na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Pravosuđe Srbije taži od Francuske njegovo izručenje, o čemu će Sud u Kolmaru odluku doneti 6. aprila.

Tekst rezolucije, piše Radio televizija Kosova, koji je predstavio šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj sadrži sledeće:

1. Bezuslovno i hitno oslobađanje Haradinaja i da to bude primarni zadatak Vlade Kosova.

2. Obustava dijaloga do oslobađanja Haradinaja.

3. Vlada Kosova da zahteva od EU da izvrši pritisak na Srbiju da poništi sve optužnice

Šefovi svih parlamentarnih gupa, izuzev Srpske liste koja ne prisustvuje sednici, potpisali su i uskladili tekst rezolucije, javlja RTK.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je danas da je Srbija iznenađena rezolucijom Prištine kojom se traži prekid dijaloga i poručio da Beograd ostaje posvećen razgovorima kao načinu za rešavanje sporova i usklađivanje interesa sa političkim predstavnicima Albanaca.

Đurić smatra da je sada jasno da sve što su prethodnih meseci radili predstavnici kosovskih Albanaca na podizanju tenzija bilo zapravo samo traženje izgovora da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Srbima i Beogradom.

„Međutim, posle javnog izjašnjavanja pokrajinske skupštine o pozivu na prekid dijaloga i duboko pogrešnog i nelegalnog pokušaja formiranja tzv. kosovske vojske, belodano je jasno da nisu svi akteri u dijalogu istinski opredeljeni za stabilnost i mir“, ocenio je Đurić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari