Srbija je imala pravo da stavi veto na članstvo Kosova u Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), jer se u ovoj regionalnoj inicijativi sve odluke donose konsenzusom, ali je Beograd odlučio da odobri zeleno svetlo za to, kazali su diplomatski izvori Danasa komentarišući nedavno zasedanje SEECP u Bukureštu i izbegavanje Ministarstva spoljnih poslova Srbije da komentariše ovu temu.

Prema rečima naših sagovornika, pravila nalažu da u takvim situacijama MSP pripremi platformu za učešće predstavnika države, u kojoj se daje precizna instrukcija kako će se postupati, koju potom odobrava Vlada Srbije. Vicepremijerka Kori Udovički, koja je učestvovala na skupu SEECP na kojem je doneta odluka o ravnopravnom tretmanu Kosova, zapravo je postupila u skladu sa uputstvima MSP i Vlade Srbije.

Dušan Spasojević, bivši ambasador Srbije u Turskoj i član Demokratske stranke, kaže za Danas da je začuđujuće ćutanje Beograda o stvari koja je javna, podsećajući da se u SEECP odluke donose konsenzusom.

„Srbija je omogućila ravnopravan tretman Kosova u SEECP i tu nema potrebe za tajnom, a ta odluka nije deo paketa dosadašnjih dogovora o normalizaciji odnosa s Prištinom“, smatra Spasojević.

S druge strane, Milovan Drecun, funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za KiM, navodi za Danas da članstvo Kosova u toj regionalnoj inicijativi predstavlja korak napred u procesu normalizacije odnosa s Prištinom.

„Treba uspostaviti kanale komunikacije sa predstavnicima Albanaca na KiM, pa u tom kontekstu tumačim i skup SEECP. Naravno, neophodno je da sve bude statusno neutralno i da Srbija ne pređe zacrtanu granicu koja se odnosi na nepriznavanje jednostrano proglašene secesije Kosova. Takođe, uveren sam da će se poštovati pravila o predstavljanju Kosova u takvoj regionalnoj inicijativi, odnosno da neće biti prejudiciranja statusa, baš kao što se ta pravila poštuju i u pregovorima u Briselu“, ističe Drecun.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da se Srbija Briselskim sporazumom obavezala da će deblokirati učešće Kosova u regionalnim inicijativama.

„Svaka regionalna inicijativa je značajna jer vodi unapređenju saradnje, što je uslov i za napredak na putu ka EU. Što se tiče ćutanja MSP, moguće je da je ono izazvano strahom zbog osetljivosti teme, odnosno da se čeka izjava ministra spoljnih poslova“, zaključuje Joksimovićeva.

„Korektno ponašanje“

Diplomatski izvori Danasa iz Prištine navode da se potpredsednica srpske vlade Kori Udovički „korektno“ ponašala na sastanku u Bukureštu. „Na skupu SEECP vladala je dobra atmosfera, a Udovički se korektno ponašala“, kazali su naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari