Kosovo: Zabrana objavljivanja dosijea 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Specijalni sud za Kosovo zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, izjavio je danas advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.

„Naređeno mi je da, kao predstavnik organizacije veterana OVK od 25. septembra 2020. godine, zatražim od udruženja da obavesti Kancelariju specijalizovanog tužioca da ako dobije bilo kakve poverljive informacije, nijedan od tih materijala ne objavi“, rekao je Gaši.

Tvrdi da je dobijeno pismo elektronskom poštom, dokaz da procureli fajlovi pripadaju Specijalnom sudu. Gaši, koji je sa sekretarom organizacije veterana OVK odbio da se odazove saslušanju istražitelja Euleksa u Prištini, smatra da shodno zahtevu iz pisma sudije Specijalnog suda, prethodno objavljivanje dosijea ne predstavlja prekršaj, prenosi RTS. To prema mišljenju Gašija znači da su predsednik i potpredsednik organizacije veterana Hisni Gucati i Nasim Haradinaj bespravno uhapšeni i pritvoreni u Hagu. „Curenje ovih dokumenata iz Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva pokazuje koliko je ozbiljan ovaj sud i ovo tužilaštvo koje optužuje samo pripadnike OVK, ali ne optužuje svoje zvaničnike za skandal koji su oni napravili“, ocenio je Gaši.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su pošto je nepoznati muškarac u sedište organizacije koja okuplja veterane OVK dostavio tri paketa dokumenata, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Verodostojnost ovih dokumenata nikada nije potvrđena, a šefovi udruženja veterana OVK su uhapšeni pošto su tražili od medija da objave te dokumente, koji navodno sadrže iskaze svedoka, detalje o njihovom identitetu i adrese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari