Kosovske vlasti obeležavaju "Dan oslobođenja" 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski Albanci i kosovske vlasti danas obeležavaju „dan oslobođenja“, odnosno dan kada su 1999. godine, nakon 78 dana bombardovanja Jugoslavije, međunarodne vojne i civilne trupe ušle na Kosovo, a premijer Aljbin Kurti poručio je da je to bio „kraj genocida na Kosovu“.

Centralna manifestacija se dešava u selu Poklek u kojem su u jednoj kući, prema informacijama Fonda za humanitarno pravo, 17. aprila 1999. godine ubijene 53 osobe, prenosi Kossev.

„Okupili smo se ovde u Pokleku, jer je to dokaz genocida nad narodom Kosova. 25 ubijenih su bili mladi, a 18 ljudi maloletno. Albanski civili su bežali iz kuće, ali policija ih je primorala da se vrate. Na kraju su spalili njihova tela, ovo je bila Miloševićeva Srbija“, rekao je Kurti, a prenosi Kossev.

On je rekao da se Srbija nije izvinila za zločine na Kosovu i da će Srbiju tužiti za genocid i da nikada neće prestati da traže pravdu.

Petković: Kurti da ne priča o genocidu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas premijeru Kosova Aljbinu Kuritiju da bi, umesto što svim snagama radi na „šovinističkom konceptu proglašenja Srba i Srbije za zločince“, trebalo da svoje sunarodni počne da upoznaje sa „zločinačkom prirodom terorističke Oslobodilačke vojske Kosova“.

Kosovske vlasti obeležavaju "Dan oslobođenja" 2
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je u saopštenju naveo da su žrtve OVK bili ne samo Srbi, već i mnogi Albanci.

„Kurti je uostalom bio jedan od ideologa te mašinerije zla, koja je ubijala, kidnapovala i kasapila ljude da bi trgovala njihovim organima i poslednji je koji ima pravo da bilo koga optužuje za genocid“, poručio je Petković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Kosovske vlasti obeležavaju „Dan oslobođenja“”

  1. @Milivoje Radaković

    Tako je „Milivoje“, samo ti cestitaj albanskim nacosima na njihovom „uspehu“, nego sta jos slavis kao praznik? Streljanje Srba u Kragujevcu od strane nacista ili dan kada je „otvoren“ logor u Jasenovcu?

  2. A sta su nasi srbi radili na kosovo to nikad ne pricamo samo napadamo albance sve se vraca milo za drago

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.