Kosovski analitičari: Uskoro ultimatum Vučiću 1Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Međunarodna zajednica nema više interesa da se bavi balkanskim političarima i uskoro će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti neki ultimatum, moraće da promeni stav po pitanju Kosova i da Srbija najpre de-fakto, a onda i de-jure prizna Kosovo, rekao je politički analitičar iz Prištine Leon Duhanaj.

Ponovno pominjanje dopunjenog “Ahtisarijevog plana” u kontekstu daljih pregovora Srbije i Kosova većina analitičara u Prištini vidi kao vraćanje unazad u ovom procesu, ali smatraju da će međunarodna zajednica verovatno insistirati na prihvatanju rešenja sličnog tome.

Politički analitičar iz Prištine Leon Duhanaj rekao je Kosovo Onlajn da priča o “Ahtisarijevom planu plus, plus” vraća ceo proces deset godina unazad, kada je na Kosovu počela decentralizacija.

“Ahtisarijev plan je bio pozitivan za srpsku zajednicu na Kosovu kao manjinu unutar Kosova. Vlada Srbije tada nije htela da prizna realnost, već su pokušali da zaustave taj proces”, kaže Duhanaj i dodaje da se Vučić kasno setio Ahtisarijevog plana.

“On sada kaže da ne može ni da ga prihvati ni da ga odbaci. Međunarodna zajednica izgleda nema više interesa da se bavi balkanskim političarima i uskoro će Vučić dobiti neki ultimatum, moraće da promeni stav po pitanju Kosova i da Srbija najpre de-fakto, a onda i de-jure prizna Kosovo”, kaže Duhanaj.

Takođe, prema Duhanajevoj proceni, i Kosovo će morati da prihvati neku vrstu “Ahtisarijevog plus, plus” plana, prema kojem će Srbi na Kosovu imati specijalni status unutar Kosova.

On smatra i da Vlada Srbije ne želi još uvek javnosti da saopšti istinu o Kosovu.

“Takva politika je narušila odnose između Srba i Albanaca i pokvarila mogućnost normalnog života na Kosovu. Takva je politika na celom Balkanu, ne samo u Srbiji”, kaže Duhanaj.

Sadri Ferati, nekadašnji ministar administracije lokalne samouprave u periodu kada je na Kosovu počeo proces decentralizacije prema Ahtisarijevom planu, ne zna na šta predsednik Srbije misli kada govori o “Ahtisarijevom plus, plus” planu.

On napominje da je Ahtisarijev plan bio jako dobar za srpsku zajednicu na Kosovu jer su procesom decentralizacije dobili mogućnost upravljanja na lokalnom nivou.

“Oni su sada u mogućnosti da koriste sve lokalne resurse, da mogu da budu na usluzi građanima. Decentralizovane su neke vrlo važne oblasti, dosta nadležnosti je preneto na lokalne samouprave i po onoma što ja sada čujem predsednici opština su zadovoljni i postižu dobre rezultate”, navodi Ferati za Kosovo Onlajn.

Ferati smatra i da je proces decentralizacije, prema Ahtisarijevom planu završen, ali ne isključuje mogućnost dodatnog proširivanja decentralizacije na Kosovu.

“Ima dosta oblasti koje treba razvijati. I u razvijenijim zemljama se govori o decentralizaciji, što više resursa se prebaci na lokalni nivo to bolje, one će se razvijati na taj način i taj proces je dug”, kaže Ferati i napominje da je sada neophodno uraditi jednu dobru analizu dosadašnje decentralizacije, kako bi se taj proces razvijao i u budućnosti.

Violeta Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta smatra da Kosovo neće praviti ustupke koji prevazilaze Ahtisarijev paket iz 2008. godine, iako će Srbija imati svoje zahteve u dijalogu.

„Sve što je izvan ovog paketa predstavlja rizik po integritet Kosova“, kaže Hadžoli, prenosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari