Kosovski Srbi ne odustaju od zahteva da se na KiM održe izbori koje je Beograd raspisao na teritoriji cele Srbije za 6. maj.


Lokalni izbori na Kosovu biće glavna tema zajedničke sednice četiri srpske skupštine opština na severu KiM, koja će se sutra održati u Zvečanu, nezvanično saznaje Danas. Izvori našeg lista najavljuju i da bi udruženja Srba sa KiM u petak trebalo da predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić Dejanović predaju peticiju sa oko 49.000 potpisa građana koji traže da Beograd organizuje na Kosovu izbore na svim nivoima.

Za petak je najavljen i nastavak sednice Odbora za KiM Skupštine Srbije o izborima u južnoj pokrajini na koju su pozvani Slavica Đukić Dejanović, ministri za KiM i lokalnu samoupravu Goran Bogdanović i Milan Marković, kao i predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić i predsednici svih skupština opština na Kosovu.

– To je nastavak sednice od 13. marta, na kojoj se nije pojavio nijedan od pozvanih predstavnika državnih organa. Kada je reč o izborima na KiM vreme je veoma bitan faktor, a pošto te izbore mogu da sprovedu RIK i opštinske izborne komisije, pozvali smo i predstavnike RIK i srpskih opština na KiM – kaže za Danas predsednik Odbora Ljubomir Kragović.

Udruženje građana KiM iz Niša pokrenulo je potpisivanje peticije na celoj teritoriji Srbije, koja Srbima na Kosovu treba da pokaže da ih sunarodnici podržavaju u ostvarivanju biračkog prava, javlja Radio KiM iz Čaglavice. U saopštenju tog udruženja navodi se da je akcija potpisivanja peticije organizovana na najprometnijim mestima u Beogradu, a preko umreženih udruženja sa KiM i ostalih patriotskih udruženja i u drugim gradovima Srbije.

Zahtev da se vrati ruska vojska

Član Udruženja književnika Srbije Rajko Đurđević je u ime udruženja „Stara Srbija“ i „Zavetnici KiM“ najavio za Danas da će 7. aprila, na praznike Cveti i Blagovesti, ambasadoru Ruske Federacije u Srbiji biti predato „Novo prošenije Rusiji – zahtev kosovskih Srba da se na KiM vrati bar ruski bataljon, jer oni nemaju poverenje u Kfor i Euleks koje smatraju okupatorima“. Đurđević kaže da je za ovo drugo obraćanje Moskvi – u novembru 2011. Srbi sa KiM tražili su dvojna srpsko-ruska državljanstva, sakupljeno oko 50.000 potpisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari