Predsednici četiri srpske opštine iz Kosovskog Pomoravlja zatražili su od državnih organa Srbije da preduzmu hitne mere kako bi se zaustavilo iseljavanje, pre svega mladih, iz tog regiona.

U otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije koje su potpisali predsednici opština Kosovska Kamenica, Gnjilane, Kosovska Vitina i Novo Brdo navodi se da je „u poslednjih godinu dana pojačano iseljavanje mladih i prodaja imanja zato što nema osnovnih uslova za život o čemu govori i činjenica da je devet sela u kameničkoj opštini sa ukupno 1.100 stanovnika povezano makadamskim putevima koji su neprohodni za putnička vozila“.

„Više od 100 porodica se u poslednjih godinu dana iselilo samo iz Pasjana, najvećeg sela u gnjilanskoj opštini, u Luksemburg. Stanje je još dramatičnije u Vitini i Novom Brdu, a opštinska rukovodstva su bukvalno zatrpana zahtevima građana za socijalnom pomoći ili zaposlenjem“, navodi se u pismu.

Od Vlade Srbije je zatraženo da se „vrate sopstveni izvorni prihodi opštinama koje su lišene sopstvenog budžeta, jer će u suprotnom srpske opštine na Kosovu izgubiti smisao postojanja“. U pismu se od Vlade takođe traži rešavanje infrastrukturnih problema uz podršku NIP-a i pokretanje javnih radova koji bi uposlili mlade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari