Kosovski suverenitet je sačuvala Merkelova 1Foto: FoNet/AP

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je upravo on taj koji je u Berlinu sačuvao suverenitet Kosova i zaustavio podelu, preneo je FoNet.

Haradinaj je na skupu svoje stranke, Alijanse za budućnost Kosova, rekao da su suverenitet Kosova, ostvaren 17. februara 2008, „neki stavili na sto“ šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, bez ikakvih uslova i dobijanja nečega zauzvrat.

– Rečeno mi je da je podela Kosova gotova stvar, da moramo nešto da damo i da nam tamo neka brda na severu nisu potrebna – rekao je Haradinaj, ali nije precizirao ko mu je to rekao.

– Ako se nekome čini da je to što sam zaustavio podelu Kosova mala stvar, u šta sam uložio toliko energije i novca i izbegao mnoge zamke, istorija će ih uveriti da to nije tako – naveo je Haradinaj i dodao da to nije bio mali posao, ali da on nije mogao da dozvoli podelu.

Imer Muškoljaj, politički analitičar i novinar iz Prištine, objašnjava da je Haradinaj zapravo sprečio podelu tako što je uveo taksu i time onemogućio nastavak dijaloga, u okviru koga bi Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarali o razgraničenju.

– Međutim, suverenitet Kosova je sačuvala nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je bila odlučno protiv podele, iako je ta ideja još uvek živa i ponovo može da se aktuelizuje uz podršku onih koji lobiranju u američkoj administraciji i nekoliko ljudi unutar nje – smatra Muškoljaj.

Politički analitičar i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, komentarišući Haradinajevu izjavu, poručuje da su u politici, kao i u životu, posle bitke svi generali. Ipak, on kaže da je činjenica da je Haradinaj bio onaj koji se u javnosti najviše zalagao i predvodio „koaliciju“ koja je imala za cilj kontrolu Hašima Tačija i sprečavanje razgovora o eventualnom razgraničenju.

– S druge strane, ako pogledamo istraživanja koja su se bavila razgraničenjem u Srbiji, videćemo da je najveća podrška koju je ta ideja imala iznosila 18 procenata. Tu, dakle, podrške nije bilo. Ukoliko uzmemo raspored iz unutrašnjeg dijaloga, tu vidimo da je po podršci na prvom mestu bila ideja o „statusu kvo“, zatim normalizacija i na kraju razgraničenje – ukazuje Janjić.

Zbog toga, on postavlja pitanje na osnovu čijih procena i pretpostavki su zagovornici razgraničenja, tokom 2017. i 2018. godine, intenzivno zagovarali podelu i u razgovor o tome uključili širok krug ljudi. Prema Janjićevom viđenju, minuli period je samo pokazao da ideje o etničkom razgraničenju, uprkos sećanju iz devedesetih, na ovom prostoru i dalje mogu dobiti širu podršku.

Vučić sa ambasadorima Kvinte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas (sreda) u 9 časova na Andrićevom vencu sa ambasadorima zemalja Kvinte; Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom Delegacije Evropske unije, saopšteno je iz predsednikove pres-službe. Nakon tog sastanka Vučić bi trebalo da otputuje u Rim i da se sastane sa potpredsednikom Vlade i ministrom policije Italije Mateom Salvinijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari