U juče predstavljenom izveštaju misije OEBS-a o martovskim nemirima na Kosovu 2004. ističe se da je nasilje bilo upereno protiv Srba, kao i da su u krivičnom postupku po tom pitanju načinjeni brojni propusti.
Šef misije OEBS-a na Kosovu Tim Guldiman izjavio je u Prištini da drugi izveštaj te organizacije o nasilju koje je izbilo 17.

U juče predstavljenom izveštaju misije OEBS-a o martovskim nemirima na Kosovu 2004. ističe se da je nasilje bilo upereno protiv Srba, kao i da su u krivičnom postupku po tom pitanju načinjeni brojni propusti.
Šef misije OEBS-a na Kosovu Tim Guldiman izjavio je u Prištini da drugi izveštaj te organizacije o nasilju koje je izbilo 17. marta, pokazuje da su svi akteri uključeni u krivični postupak – policija, tužilaštvo, sudovi i svedoci imali ozbiljne propuste. U tom izveštaju čiji je naziv „Četiri godine kasnije“ ocenjeno je da je martovsko nasilje, tokom koga je poginulo 19, a ranjeno više od 900 ljudi, „ozbiljno narušilo napore Kosova da postane tolerantno multietničko društvo“.
Prema Guldimanovim rečima, u izveštaju se procenjuje da je u tom nasilju učestvovalo više od 50.000 ljudi, a da je dosad procesuirano samo 400. Prateći sudske procese pokrenute protiv osumnjičenih za učešće u tom nasilju, OEBS u izveštaju izražava zabrinutost zbog malog broja izrečenih kazni, neadekvatnog optuživanja, kao i čestog korišćenja dogovora o priznavanju krivice što je u suprotnosti sa zakonom. U izveštaju se navode brojni nedostaci i propusti poput nepojavljivanja svedoka pred sudovima, njihova nedoslednost u davanju iskaza, odlaganja procesuiranja slučajeva ili zadržavanje policijskih izveštaja. Sudovi su, prema tom izveštaju, u više slučajeva prilikom izricanja presuda ignorisali etnički motiv zločina, a tužioci su navodili pogrešne kvalifikacije zbog čega su izrečene blage kazne ispod svakog minimuma.
Preterano su izricane i uslovne kazne u slučaju masovnog nasilja, kaže se u izveštaju i dodaje da su veliki problem u radu sudova žalbe kojima bi se ispravile greške u prvostepnom postupku.
U izveštaju se posebno naglašava da kancelarija tužioca zadržava predmete što utiče na odlaganje žalbenih postupaka i da dosad nisu ispravljene greške sudova koje je OEBS uočio u prvom izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari