Kossev: Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi Srbije 1Foto: www.kryeministri-ks.net/ (arhiva)

Šta osim kosovske vlade povezuje zamenika premijera Kosova, ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova i ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Vladi Kosova?

To da su bivši funkcioneri u Prištini, ali i da su sekretari ministarstava u Vladi Republike Srbije, piše danas Kossev u tekstu pod naslovom „Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi Srbije“.

Dvojica aktuelnih, jedan i na ovoj poziciji bivši: Aleksandar Jablanović, Branimir Stojanović i najsvežiji sekretar u srpskoj vladi – Nenad Rikalo. Sa njima je i Ljubomir Marić.

Do imenovanja Rikala u Vladu Srbije, dolazi nakon što je nedavno smenjen na zahtev opozicione PSD, a na njegovo mesto je imenovana Dijana Živić iz Samostalne liberalne stranke.

Prethodno je zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, takođe kadar sa kosovske političke scene, svoje uhlebljenje pronašao na platnom spisku srpske vlade.

Stojanović od januara meseca prošle godine obavlja dužnost državnog sekretara u ministarstvu privrede Srbije.

Prethodno je bio jedan od eksponiranijih članova liste Srpska sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017, nakon čega nije više bio toliko vidljiv u javnosti, spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda, piše Kossev o ovim kadrovskim promenama.

Prvi politički kadar Srpske liste sa Kosova kojem su odškrinuta vrata za sekretarsku poziciju bio je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović – sadašnji lider Partije kosovskih Srba.

Na ministarskoj poziciji proveo je kratko vreme 2016. godine, sa koje je bio primoran da ode nakon što se u kosovskoj javnosti pokrenula jaka antikampanja protiv njega, a posle njegove izjave da su Albanci koji su za Badnji dan protestovali protiv dolaska raseljenih Srba u Đakovicu „divljaci“.

Jablanović je i na poziciji državnog sekretara u Beogradu, pri ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je bio njegov tadašnji partijski šef Aleksandar Vulin, proveo takođe kratko vreme – nepuna tri meseca, od kraja oktobra 2016. do januara 2017.

Ostavku je podneo u januaru 2017. posle afere u kojoj je navodno bio umešan njegov brat.

U ovom nizu političkih kadrova sa KiM-a u srpskoj vladi, za sada jedinstven je slučaj Ljubomira Marića, nekadašnjeg ministra administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi, a potom i pomoćnika direktora Kancelarije za KiM.
Posle dužnosti u Beogradu, on je trenutno ponovo angažovan i na KiM-u – član je Upravnog odbora Razvojnog fonda za Sever ispred srpske zajednice koji je formiran po Briselskom sporazumu.

Pre Srpske liste, tokom ranih 2000-tih još dvojica političara sa KiM-a su nakon političkih karijera u tadašnjim privremenim institucijama samouprave na Kosovu obavljala sekretarsku, odnosno ministarsku dužnost u Beogradu – sada ubijeni Oliver Ivanović i Goran Bogdanović.

Njih dvojica su vodila nekadašnje Ministarstvo za KiM srpske vlade koje je ukinuto dolaskom nove garniture vlasti 2012. godine, umesto kojeg je formirana Kancelarija za KiM, navodi u tekstu Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari