Grčka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i to za nas predstavlja strateško pitanje. Grčka igra i igraće uvek presudnu ulogu u podržavanju Srbije u ulasku u evroatlantske institucije – izjavio je grčki premijer Kostas Karamanlis juče u Beogradu na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Grčka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i to za nas predstavlja strateško pitanje. Grčka igra i igraće uvek presudnu ulogu u podržavanju Srbije u ulasku u evroatlantske institucije – izjavio je grčki premijer Kostas Karamanlis juče u Beogradu na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
Karamanlis se juče sastao i s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, a ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani sastala se sa šefom diplomatije Srbije Vukom Draškovićem.
Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, grčki premijer je rekao je da je uveren da će „izbori biti fer u i u demokratskoj atmosferi, što je inače odraz demokratskih principa koji važe u Srbiji“. Predsednik Srbije Boris Tadić naglasio je da je grčki premijer prijatelj Srbije i čovek koji podržava Srbiju u njenim naporima da uđe u EU.

Plasnik i Basasku danas u Beogradu

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik i predsednik Rumunije Trajan Basesku postiće danas Srbiju.

– Glavni politički cilj Srbije je da postane članica EU – rekao je Tadić i dodao da je u tom smislu Grčka možda i najbolji i najkorisniji primer, jer su srpski i grčki identitet veoma slični i bliski.

BAKOJANI: Srbija može da se nađe na putu ka EU

Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani smatra da Srbija ima veliki potencijal i da može da se nađe na pravom putu ka EU. Dora Bakojani je, posle susreta s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Draškovićem, novinarima rekla da će Grčka nastaviti da podržava proevropsku politiku u Srbiji. Prema njenim rečima Grčka veruje da je budućnost regiona u evropskoj porodici koja može obezbediti razvoj, stabilnost i sigurnost. Dora Bakojani je izjavila da je cilj posete grčke delegacije Beogradu podrška stabilnosti zemlje i napredovanju Srbije ka evropskim institucijama.

Drašković je naveo da „nema nijedne ozbiljne prepreke pred Srbijom koju evropeizacija i brzo uključenje u EU ne bi mogli da otklone“, te da je siguran da problemi na putu ka Evropi i rešenje kosovskog problema neće moći brzo da se otklone dok se ne uklone „unutrašnje prepreke“ u Srbiji. Drašković je izrazio uverenje da će najbolnija pitanja, kao što je status Kosova, moći da reši „snažna Srbija s moćnim prijateljima u Evropi i svetu“. Ministar je zahvalio Grčkoj na ohrabrenju i pomoći u izgradnji evropskih institucija u Srbiji.

Grčki premijer je s predsednikom Srbije razgovarao o načinima unapređenja bilateralne saradnje na svim poljima, ali i o budućem rešenju statusa Kosova i predstojećim izborima u Srbiji.
– U ovoj fazi pregovora veoma je bitno da sve strane pronađu najbolji način za rešenje tog pitanja. Mi podržavamo rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane – rekao je Karamanlis.
Tadić je rekao da će posle izbora u Srbiji verovatno biti predstavljen Ahtisarijev plan za konačan status Kosova i ponovio da je stav Srbije po pitanju budućeg statusa Kosova – suštinska autonomija, ali ne i nezavisnost.
– Za nas je nezavisnost, pod bilo kojim pretpostavkama, neprihvatljiva. Dakle i uslovna i bezuslovna, i ovakva i onakva, neprihvatljiva je. To je zbog toga što smatramo da nezavisnost Kosova dugoročno ostavlja region Balkana nestabilnim, a ne samo zbog toga što branimo integritet naše zemlje. Srbija je spremna da i dalje pregovara o statusu Kosova, verujući da je moguće postići kompromisno, obostrano prihvatljivo rešenje – naglasio je predsednik Srbije i dodao da izbori ne utiču na bilo koji način na promenu zajedničke politike prema Kosovu.
Posle susreta s premijerom Srbije, premijer Grčke Kostas Karamanlis ponovio je da njegova zemlja podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji jer veruje da je „srpski narod dostojan toga i jer veruje da Srbija promoviše stabilnost u regionu“.
– Strateški plan Grčke je priključenje svih zemalja regiona EU. Srbija razvija svoju ekonomiju i beleži napredak u približavanju evroatlantskim institucijama. Iskreno se nadamo da ćemo uskoro videti napredak u povezivanju Srbije sa EU – rekao je Karamanlis novinarima posle razgovora s Koštunicom.
Prema njegovim rečima „Srbija se danas suočava s velikim izazovima. Jedan od najvećih je budući status Kosova“.
– Grčka kao zemlja regiona s dubokim balkanskim iskustvom ima svest o potrebi za takvim uređivanjem stvari na ovom prostoru u cilju bezbednosti i stabilnosti Jugoistočne Evrope – istakao je Karamanlis.
Premijer Srbije je, kao i predsednik Tadić, izrazio zadovoljstvo stepenom razvoja bilateralnih odnosa, posebno zbog pomoći Grčke za izgradnju „Evropskog koridora 10“. R. D. i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari