KOSTIĆ: Aleksandar Kostić, načelnik službe za otkrivanje ratnih zločina u MUP, naveo je da je reč o osobama koje su s područja Slavonije, ali i s teritorije Republike Srbije.
– Neki od njih bili su vojni rezervisti, neki su bili lokalno stanovništvo – napomenuo je Kostić.
Na pitanje kada će javnost doznati identitet uhapšenih, on je odgovorio da treba sačekati privođenje lica istražnom sudiji kako bi predmet bio tačno procesuiran.

KOSTIĆ: Aleksandar Kostić, načelnik službe za otkrivanje ratnih zločina u MUP, naveo je da je reč o osobama koje su s područja Slavonije, ali i s teritorije Republike Srbije.
– Neki od njih bili su vojni rezervisti, neki su bili lokalno stanovništvo – napomenuo je Kostić.
Na pitanje kada će javnost doznati identitet uhapšenih, on je odgovorio da treba sačekati privođenje lica istražnom sudiji kako bi predmet bio tačno procesuiran.
– Ne možemo još da izlazimo u javnost s imenima, jer možda neće svima biti određen pritvor, ali zbog i činjenice da bi javnost bila uznemirena – rekao je Kostić za Danas.

Svedok: Napad počeo tenkovskim granatama

Zaštićeni svedok C-1204 rekao je na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu 10. januara 2003. da je napad počeo tenkovskim granatama, a selo su zauzeli vojnici JNA, rezervisti i pripadnici paravojnih snaga, među njima i Srbi iz Lovasa. Svedok, koji je sa oko sedamdeset stanovnika zatim zatočen u logoru u središtu sela, na njima je prepoznao oznake „Valjevaca“, „Belih orlova“ i jedinice lidera Srpske narodne obnove Mirka Jovića „Dušan Silni“. Svedok je tvrdio da su pripadnici tih jedinica prisilili pedesetak logoraša da prođu kroz minsko polje prekriveno detelinom na izlazu iz Lovasa. Tom prilikom poginulo je više od dvadeset seljana čija su tela preživeli morali prikupiti i sahraniti u zajedničku grobnicu na mesnom groblju.

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je, oktobra 2005, pretkrivični postupak za utvrđivanje odgovornosti za ratni zločin ubistva civila hrvatske nacionalnosti u selu Lovas kod Iloka, na granici sa Srbijom, u jesen 1991. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je tada rekao da su prikupljeni određeni podaci o licima koja su bila u to vreme u Lovasu, kao i da je ta institucija u stalnom kontaktu s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske i Županijskim sudom u Vukovaru.
Saznajemo da je deo podataka o mogućim izvršiocima ratnog zločina dobijen od organa vojne bezbednosti.
Nekadašnji visoki oficir Uprave bezbednosti JNA koji je upoznat sa slučajem potvrdio je Danasu da je nekoliko dana pošto se zločin dogodio sačinjen detaljan izveštaj o dešavanjima u Lovasu i poslat na desetak najodgovornijih adresa u Srbiji. Izveštaj je, između ostalog, dobio i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Zoran Sokolović. On tvrdi da je u izveštaju bilo navedeno i nekoliko imena, ali da su zločin počinili pripadnici paravojnih formacija, a ne vojske. Na tom području bilo su i pripadnici TO Valjevo. Ovaj izvor Danasa tvrdi da je Uprava bezbednosti podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih, ali da ne zna šta se s tim događalo kasnije.
Ipak, u izjavi jednog od optuženih pred vukovarskim sudom Ljubana Devetka koju je Fond za humanitarno pravo dostavio Tužilaštvu navodi se da on smatra da je izvesni „potpukovnik Dimitrijević izdao naređenje da se Hrvati iz Lovasa odvedu u minsko polje“, dok mu je pretpostavljeni starešina bio pukovnik Dušan Lončar, kasnije unapređen u čin generala.
Kako je juče javio radio Slobodna Evropa, među privedenim nalazi se i ratni komandant tog sela Ljuban Devetak. Stanica prenosi da je Devetak koji je 1991. bio ratni komandant Lovasa poslednjih godina živeo u Dobanovcima pored Beograda. Nakon što je dobio poziv da policiji da izjavu o događajima u Lovasu, nije se vratio kući.
Za delo genocida i drugih krivičnih radnji protiv civilnog stanovništva, pred Većem za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru vodi se krivični postupak protiv Ljubana Devetka, Milana Devčića, Milenka Rudića, Željka Krnjajića, Slobodana Zoraje, Željka Brajkovića, Ilije Kresovića, Milana Rendulića, Obrada, Radovana, Zorana i Milana Tepavca, Milana Radojčića, Dušana Grkovića, Đure Prodanovića, Milana, Milorada i Ilije Vorkapića.
Osim Ilije Vorkapića ostali optuženi nisu dostupni te se može pretpostaviti da je među uhapšenima neko od njih. Osim ove osamnaestorice, na spisku osumnjičenih ima čak i ljudi iz Srbije te se tako navodi i ime jednog pripadnika paravojne jedinice Dušan Silni iz Pančeva.
Aleksandar Vasiljević, bivši načelnik Uprave bezbednosti JNA, je svedočeći na suđenju Slobodanu Miloševiću kazao da je dobio „nepotpunu informaciju od Odeljenja bezbednosti Prve vojne oblasti o tome da je jedno veče grupa civila stradala na minskom polju i da je te civile na minsko polje kao živi štit ispred sebe terao odred ‘Dušan Silni’“.
– Tražio sam detaljniju informaciju od organa bezbednosti o tom događaju i u njoj je opisan taj događaj – prvo da je odred „Dušan Silni“ bio pod jurisdikcijom i pod nadzorom komandanta mesta u tom selu Ljube Devetka – rekao je tada Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari