Miodrag Kostić, vlasnik MK komerca, biće novi generalni direktor Puteva Srbije, kojima će pre toga biti pripojeno preduzeće Koridori Srbije, saznaje Danas. Odlučeno je i da Ministarstvo privrede preuzme dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Udovički je i inače bila prvi izbor premijera Aleksandra Vučića za resor privrede, ali je prilikom pregovora o formiranju Vlade tu funkciju odbila, traživši da vodi državnu upravu u kojoj je smatrala da može da napravi najveći pomak. Nakon toga, za ministra privrede je izabran Dušan Vujović, koji je sada preraspoređen na mesto ministra finansija, pošto je Lazar Krstić podneo ostavku na tu funkciju.

Za sada nije poznato da li će Udovički zadržati i državnu upravu ili će Vlada dobiti novog člana koji će voditi taj resor.

Kostić, poznat kao „kralj šećera“, prvi put je dao do znanja da bi bio voljan da upravlja nekim državnim preduzećem kada se prošle godine javno ponudio da preuzme Železnice Srbije. Ministarka građevine, a u tom momentu energetike, Zorana Mihajlović, tu ponudu je tada ocenila kao neozbiljnu. Na kraju je ta „fotelja“ pripala Kostićevom kolegi Milanu Beku.

Prethodno je premijer Vučić nekoliko puta izjavljivao kako je domaćim biznismenima nudio da preuzmu neke od najvećih državnih privrednih sistema, ali da se niko od njih nije javio.

– Evo, gospodo, dajte, hoćeš ti, Miodraže, hoćeš ti, Mišo, ko će da uzme Železnice – nudio je Vučić ovo preduzeće najvećim srpskim tajkunima na sastanku u njihovom klubu Privrednik pre dve nedelje, ali tada odgovor nije dobio.

U međuvremenu su javna preduzeća podeljena „i Miši i Miodragu“, a kako će ih voditi, ostaje da se vidi. Obojica tajkuna će skoro sigurno biti postavljena za vršioce dužnosti direktora, jer Vlada po zakonu ne može da postavi generalnog direktora bez javnog konkursa. Vučić je prilikom smenjivanja direktora javnih preduzeća i najavio da će se ta mesta ubuduće popunjavati isključivo preko konkursa, što znači da se u slučaju Puteva Srbije i Železnica raspisivanje poziva za zainteresovane kandidate ne očekuje u skorije vreme.

Miodrag Kostić je diplomirani ekonomista. Privatnu firmu za trgovinu osnovao je 1983. godine, posle čega se posao kontinuirano širi i danas obuhvata 35 preduzeća. MK grupa se najviše bavi proizvodnjom i prodajom šećera, ali i hotelijerstvom, proizvodnjom mesa, energijom vetra i drugim poslovima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.