Kostolčani po prvi put protestovali 27. februara 1Foto: M. V.

Kostolac se u 27. februara uveče priključio gradovima u Srbiji u kojima se organizuju protesti „1 od 5 miliona“.

Ispred doma kulture, na Trgu bratstva i jedinstva u 18 sati okupilo se oko 200 Kostolčana, koji su šetnjom kroz centar grada iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću.

Okupljenima su se obratili čuveni otporaš iz Kruševca i bivši poslanik Skupštine Srbije, Srđan Milivojević i Milan Ceković. Ceković je govorio svoju Poemu o građaninu sa velikim G, pozivajući se na pravo na istinu, kritičku svest, slobodne medije…

– Građanin Sa Velikim ’’G’’ ne pristaje da demokratija bude fikcija i zna da ako postoji vlast, sasvim je u redu da postoji i opozicija. Građanin Sa Velikim ’’G’’ ne glumi u magli zagubljenu gusku, on zna da se vlast deli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Građanin Sa Velikim ’’G’’ zna da su birački spiskovi preduslov da glasaju isključivo živi likovi – poručio je Ceković okupljenim građanima Kostolca.

Srđan Milivojević na svoj prepoznatljiv, slikovit način, kao nekada dok je kao pripadnik Otpora kritikovao Slobodana Miloševića i njegov režim, tako se i Kostolčanima obratio kritikujući predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i njegov režim.

– Sedam je godina kako naprednjaci od kada su preuzeli vlast računaju vreme, dok građani Srbije isto toliko računaju nevreme. Imamo predsednika koji je kupio diplomu a njegov poslanik kaže: “pa šta ako je kupio, nije je ukrao“. Skupštinom Srbije upravlja kondukter, policiju vodi čovek koji je falsifikovao doktorat, Ministarstvo finansije vodi čovek sa falsifikovanim doktoratom, ali se tome niko od naprednjaka ne protivi – tako se Milivojević obratio Kostolčanima.

Tokom protesta nije bilo incidenata, a saobraćaj se normalno odvijao u najvećem delu protestne šetnje ulicama Kostolca.

Protestna okupljanja najavljena su i za narednu sredu u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari